Tort orzechowy “sernikowy”

Cześć 🙂 

Dziś chciałem Wam pokazać tort jaki ostatnio zrobiłem. Osoby dla których miał być oprócz jajek, zbóż i pseudozbóż mają wykluczone jeszcze wuchtę innych rzeczy. Dlatego postanowiliśmy że z okazji urodzin zrobimy tort orzechowy “sernikowy”.  Punktem wyjścia miał być sernik z nerkowców Żeby ciasto było “tortowe” postanowiłem, że warstwy będą przekładane. Ponieważ solenizant jest wielkim fanem czekolady, to decyzja o tym czym zostanie torcik polany, była bardzo prosta :). Warstwa “serowa” jest w zasadzie klasyczna nerkowce + cytryna i słodziwo (troszku miodku) Ale w warstwie typowo orzechowej to już się pobawiłem. Oprócz orzechów włoskich, laskowych, kokosa dorzuciłem jeszcze orzeszki bukowe :p

Dobra, jak to zrobić?

Czas wykonania:

90 min + 8 godz. moczenia orzechów

Potrzebujemy na standardową tortownicę:

Sprzęt:

  • standardowa tortownica
  • folia spożywcza
  • blender ręczny lub wszelkie thermomixy
  • rondelek

“Masa serowa”

  • 1 kg nerkowców
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka miodu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 4-5 kropel olejku waniliowego
  • 100 g masła klarowanego

Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g wiórków kokosowych (grubo mielonych!)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli

Polewa:

  • 2 gorzkie czekolady 70%
  • 50 ml mleka kokosowego

Wykonanie:

“Masa serowa”

  • nerkowce wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą z kranu
  • odstawiamy na 8 godzin (fajnie by było ze dwa razy w między czasie zamieszać :))
  • odcedzamy na sicie orzechy, ale trochę wody (z pół szklanki) zostawiamy (najlepiej odcedź po prostu do innego garnka i odlej trochę tej wody)
  • do odcedzonych nerkowców dodajemy miód, sok z cytryny i wanilię
  • miksujemy blenderem na gładką masę
  • jak słabo idzie to wlewamy pół szklanki odcedzonej wody z nerkowców
  • masło roztapiamy w rondelku (ma być tylko płynne, nie musi być gorące), dodajemy do masy i miksujemy na gładko
  • odstawiamy na chwilę na bok

Masa orzechowa
(robimy ją w tym samym czasie co masę “serową”)

  • wszystkie obrane orzechy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
  • odstawiamy na 8 godzin
  • odcedzamy orzechy na sicie
  • daktyle wrzucamy do jakiegoś garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je tylko zakryło
  • przykrywamy spodkiem/talerzykiem i niech się parzą z 5 minut
  • miksujemy daktyle razem z tą wodą w której się moczą i uzyskamy naturalny klej
  • namoczone orzechy mieszamy w misce/garnku z zmiksowanymi daktylami
  • miksujemy razem blenderem (nie musi być gładka masa, wystarczy z 2 min pomiksować)
  • dodajemy do masy wiórki kokosowe i olej kokosowy
  • mieszamy

Składamy tort

  • bierzemy tortownicę i jej dno (fajnie jak ma wyjmowane) wykładamy lub owijamy folią spożywczą
  • na ofoliowanym dnie kładziemy połowę masy orzechowej
  • rozprowadzamy mokrą łyżką (jak jest mokra, to się masa tak do niej nie klei)
  • wkładamy na 10 min do zamrażalnika
  • wyjmujemy i nakładamy na pierwszą warstwę  połowę masy “serowej” z nerkowców
  • znowu łatwiej jest mokrą łyżką rozprowadzić masę
  • wkładamy do zamrażarki na 10 min
  • wyjmujemy i nakładamy masę orzechową, znowu wkładamy do zamrażarki
  • wyjmujemy i nakładamy masę z nerkowców i wkładamy na 30 min do zamrażarki

Polewa

  • teraz mamy chwilę żeby przygotować polewę
  • do garnka wlewamy mleko kokosowe
  • łamiemy na kawałki czekoladę i dodajemy do garnka
  • ustawiamy mały płomień
  • cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę
  • ma się tylko zrobić płynna, nie może się zagotować

Kończymy tort

  • wyjmujemy ciasto z zamrażarki
  • nożem obkrawamy na około przy blaszce
  • zdejmujemy metalowy pierścień
  • bierzemy talerz i obracamy ciasto do góry nogami
  • zdejmujemy metalowe dno i folię
  • zalewamy ciasto czekoladą
  • dekorujemy owocami
  • wkładamy do lodówki, lub od razu na stół i jemy 🙂

Uwagi:

  • Jeśli ciasto jest robione “na później” to musi być cały czas w lodówce i wyjęte bezpośrednio przed serwowaniem. Wtedy będzie się wygodnie kroić i będzie najefektowniej wyglądać 🙂

Miłego dzionka
Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*