Gdzie gotujemy i gdzie jest nasz gabinet?
WYPIEKARNIA SMAKU z Przeźmierowa ul.Kościelna 32, niedaleko Poznania. To pierwszy w Polsce projekt łączący manufakturę bezglutenową, konsultacje z dietetykiem, oraz studio kulinarne. Wypiekarnia Smaku to miejsce z duszą, pełne uśmiechu i zapachów chleba wypiekanego na miejscu.
Dla zapracowanych jest pełna lodówka wiktuałów – gotowych dań obiadowych, różnego rodzaju zupy, od pomidorowej, po bezglutenowe żurki. Na bieżąco przygotowywane są też obiady, wszelkiego rodzaju leczo/gulasze/ potrawki/ sosy. Każda potrawa jest zapasteryzowana i posiada długi czas przydatności do spożycia.
Oprócz bezglutenowego pieczywa można tu kupić ciasta, ciasteczka, drożdżówki, muffiny, batony, własnoręcznie robione czekoladki oraz własne pasty do chleba – od „twarożków” z orzechów i nasion, po pasty z pieczonych warzyw.
W codziennej ofercie pojawiają się też sałatki, zapiekanki warzywne, naleśniki. placki, kluski.
Robimy też torty z uwzględnieniem indywidualnych nietolerancji pokarmowych i alergii.
Każdy znajdzie coś dla siebie, również osoby z alergiami, czy nietolerancjami pokarmowymi. Ponieważ prowadzący lokal są od kilku lat na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, doskonale zdają sobie sprawę jak ważne jest ścisłe przestrzeganie diety. Jest możliwość składania indywidualnych zamówień, z uwzględnieniem listy niepożądanych składników. Można zlecić przygotowanie imprezy okolicznościowej.
W Wypiekarni Smaku organizowane są pokazy kulinarne i warsztaty kulinarne (również w domu klienta) na których szef kuchni Paweł Jackowski uczy jak upiec chleb, ciasta, jak wyrabiać słodkości bez glutenu i ew. bez nabiału czy paleo. W razie pytań, można umówić się na konsultację z dietetykiem, na wykład (prelekcję) jak się organizować w kuchni, jak wygląda zdrowe odżywianie podczas diety bezglutenowej (ew. bezmlecznej, bezglutenowej paleo).
Wypiekarnia Smaku 22.03.2019 przystąpiła do programu MENU BEZ GLUTENU
Lokal znajduje się na polskiej mapie miejsc bezglutenowych https://menubezglutenu.pl/