Sernik z nerkowców na spodzie orzechowym

Skąd pomysł na takie dziwadło  ?
W książce ” Niebezpieczne zboża, groźny gluten”  B.Przyjemskiej znalazłem kiedyś przepis na twarożek migdałowy, w innym przepisie podawała ciasto orzechowe. Pozmieniałem składniki, połączyłem jedno z drugim i wyszło takie cuś :p Ona te ciasta piecze, dodaje jajka, ja poszedłem na skróty(bez pieczenia)  i pominąłem jajka ze względu na nietolerowanie ich przez Asie

Potrzeba na ciasto wielkości tortownicy:

na masę “serową”:
– 5 szklanek nerkowców (namoczonych w wodzie przez noc a rano odcedzonych z wody)
– 2 szklanki daktyli (wsypać do miski, zalać wrzątkiem, odcedzić po 5 minutach)
– sok z wyciśniętych 4 cytryn
– ziarenka z jednej laski wanilii lub pół olejku waniliowego
– 4 łyżki oleju kokosowego
– szczypta soli

na “ciasto ” :
– 3 szklanki orzechów włoskich (namoczyć przez noc i rano odcedzić z wody)
– 2/3 szklanki rodzynek (wsypać do miski, zalać wrzątkiem, odcedzić po 5 minutach)
– 3 łyżki oleju kokosowego

Orzechowy spód :
– zmiksować blenderem ręcznym orzechy z rodzynkami i olejem
– rozsmarować na spodzie tortownicy/blaszki do pieczenia ciasta
– włożyć do zamrażalnika na 30 minut żeby się dobrze ściągnęło

Masa serowa  :
– nerkowce, daktyle,olej, sol, wanilie, sok z cytryny zmiksować blenderem ręcznym
– rozsmarować na spodzie z orzechów włoskich
– udekorować bakaliami
– włożyć znowu do zamrażalki tak na 45 minut
– jeśli ma być od razu zjedzone to nawet godzinę niech będzie w zamrażalce, a jeśli ma być na później to z zamrażarki wyjąć, ofoliować folią spożywczą i włożyć do lodówki

Uwagi :
– spod tortownicy wyłożyłem folią spożywczą, raz po to żeby mi się nie kleiło (chociaż w sumie się ładnie trzyma konsystencja, a dwa żeby nie przeszło zapachem blachy)
– ciasto może stać owinięte folia spożywczą w lodowce spokojnie  4 dni i nic się z nim nie dzieje

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*