Zapiekanka z batatów

ZAPIEKANKA Z BATATÓW (która na zimno może być “pasztetem warzywnym” 🙂 )
Dziś robimy takie cuda 🙂  w Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32
Bataty to takie śmieszne warzywo, ni to pyra, ni to brukiew. Do gotowania jak kartofle – słabe. Ale do zapiekanek idealne 🙂

Składniki na 4 porcje:

🍠 10 jajek
🍠 100 ml mleka kokosowego
🍠 500 g batatów
🍠 2 marchewki
🍠 1 pietruszka
🍠 1 kawałek selera (tyle co pietruszki)
🍠 2 cebule
🍠 garść posiekanego szczypiorku
🍠 2 ząbki czosnku
🍠 2 łyżki masła klarowanego, lub oleju kokosowego
🍠 sól, pieprz

Wykonanie:

👨‍🍳 Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni
👨‍🍳 Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
👨‍🍳 Bataty, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
👨‍🍳 Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
👨‍🍳 Wszystkie warzywa wrzucić na blaszkę, lekko dać soli i pieprzu
👨‍🍳 Dodać tłuszcz
👨‍🍳 Pieczemy 20 minut
👨‍🍳 W tym czasie jajka wybić do miski, ODROBINĘ posolić i popieprzyć
👨‍🍳 Dodać mleko kokosowe
👨‍🍳 Mocno roztrzepać jajka z mlekiem rózgą
👨‍🍳 Wlać masę jajeczną na gorące warzyw
👨‍🍳 Mieszać aż jajka się lekko zetną
👨‍🍳 Włożyć do piekarnika
👨‍🍳 Piec 20 min, otworzyć piekarnik
👨‍🍳 Dodać posiekany szczypiorek
👨‍🍳 Ostrożnie drewnianą łyżką zamieszać, żeby się równo ścinało
👨‍🍳 Piec jeszcze 15 minut
👨‍🍳 Wyjąć zapiekankę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 10 minut
☝️ Zapiekanka musi odpocząć kilka minut po wyjęciu z piekarnika żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała
❓A Ty w jakiej formie lubisz bataty? Napisz w komentarzu : )
Miłego dzionka!
Paweł 👨‍🍳

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*