Dziś robimy takie cuda w Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32
Bataty to takie śmieszne warzywo, ni to pyra, ni to brukiew. Do gotowania jak kartofle – słabe. Ale do zapiekanek idealne
Składniki na 4 porcje:
10 jajek
100 ml mleka kokosowego
500 g batatów
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera (tyle co pietruszki)
2 cebule
garść posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego, lub oleju kokosowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
Bataty, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
Wszystkie warzywa wrzucić na blaszkę, lekko dać soli i pieprzu
Dodać tłuszcz
Pieczemy 20 minut
W tym czasie jajka wybić do miski, ODROBINĘ posolić i popieprzyć
Dodać mleko kokosowe
Mocno roztrzepać jajka z mlekiem rózgą
Wlać masę jajeczną na gorące warzyw
Mieszać aż jajka się lekko zetną
Włożyć do piekarnika
Piec 20 min, otworzyć piekarnik
Dodać posiekany szczypiorek
Ostrożnie drewnianą łyżką zamieszać, żeby się równo ścinało
Piec jeszcze 15 minut
Wyjąć zapiekankę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 10 minut
Zapiekanka musi odpocząć kilka minut po wyjęciu z piekarnika żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała
A Ty w jakiej formie lubisz bataty? Napisz w komentarzu : )
Miłego dzionka!
Paweł