Schab z dzika w grzybach

🐗 Schab z dzika w grzybach

POTRZEBA na 4 porcje:

🔪 600 g schabu z dzika (oczyszczonego z błon)
🔪 1 cebula
🔪 40 g suszonych podgrzybków lub borowików
🔪 1 szklanka mleka kokosowego
🔪 1 ząbek czosnku
🔪 2 łyżki smalcu
🔪 1 łyżka posiekanego szczypioru
🔪 50 ml wytrawnego białego wina
🔪 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE:

👨‍🍳 Grzyby wkładamy do słoiczka 300 ml, zalewamy równo z rantem gorącą wodą z kranu, zakręcamy dekiel, obracamy do góry girami, niech tak leżą z 30 minut
👨‍🍳 W tym czasie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę
👨‍🍳 Mięso kroimy w plastry, tak, żeby nam wyszło 12 plasterków
👨‍🍳 Schab rozbijamy tłuczkiem ❗️ a najlepiej siekaczem do mięsa
👨‍🍳 Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
👨‍🍳 Kładziemy kilka plastrów mięsa i obsmażamy po 3 minuty na średnim ogniu
👨‍🍳 Przekładamy usmażone mięso na jakiś talerz/miskę
👨‍🍳 I tak po po kolei smażymy całe mięso
👨‍🍳 Na tą samą “brudną patelnię” dajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy 4 minuty, mieszając
👨‍🍳 W tym czasie grzyby przelewamy przez sito nad jakimś naczyniem, żeby NIE WYLAĆ wody po grzybach do zlewu !
👨‍🍳 Grzyby kroimy jak umiemy, nie muszą być drobno
👨‍🍳 Pokrojone grzyby dorzucamy na patelnię
👨‍🍳 Mieszając podsmażamy z 3 minuty
👨‍🍳 Wlewamy białe wino i dusimy 2 minuty
👨‍🍳 Dodajemy mleko kokosowe
👨‍🍳 Dodajemy usmażone mięso i wlewamy razem z “sokiem” który jest pod mięsem na talerzu/miseczce do patelni
👨‍🍳 Gotujemy na małym ogniu 10 minut
👨‍🍳 Bierzemy małą miseczkę, wlewamy do niej 40 ml zimnej wody i dodajemy skrobię, mieszamy łyżką aż się rozpuści
👨‍🍳 Uzyskany “gips” wlewamy do gotującego się sosu z mięsem i mieszamy na MAŁYM ogniu
👨‍🍳 Gotujemy jeszcze z 2 minuty
👨‍🍳 Dodajemy posiekany szczypior i mieszamy
Miłego dzionka!
Paweł
Ps. kluski to kopytka gryczane a surówka to marchew z ananasem, jabłkiem, cytryną

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*