WYKONANIE:

Grzyby wkładamy do słoiczka 300 ml, zalewamy równo z rantem gorącą wodą z kranu, zakręcamy dekiel, obracamy do góry girami, niech tak leżą z 30 minut

W tym czasie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę

Mięso kroimy w plastry, tak, żeby nam wyszło 12 plasterków

Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu

Kładziemy kilka plastrów mięsa i obsmażamy po 3 minuty na średnim ogniu

Przekładamy usmażone mięso na jakiś talerz/miskę

I tak po po kolei smażymy całe mięso

Na tą samą “brudną patelnię” dajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy 4 minuty, mieszając

W tym czasie grzyby przelewamy przez sito nad jakimś naczyniem, żeby NIE WYLAĆ wody po grzybach do zlewu !

Grzyby kroimy jak umiemy, nie muszą być drobno

Pokrojone grzyby dorzucamy na patelnię

Mieszając podsmażamy z 3 minuty

Wlewamy białe wino i dusimy 2 minuty

Dodajemy mleko kokosowe

Dodajemy usmażone mięso i wlewamy razem z “sokiem” który jest pod mięsem na talerzu/miseczce do patelni

Gotujemy na małym ogniu 10 minut

Bierzemy małą miseczkę, wlewamy do niej 40 ml zimnej wody i dodajemy skrobię, mieszamy łyżką aż się rozpuści

Uzyskany “gips” wlewamy do gotującego się sosu z mięsem i mieszamy na MAŁYM ogniu

Gotujemy jeszcze z 2 minuty

Dodajemy posiekany szczypior i mieszamy