Witajcie kochani !
Zaczął się grudzień, więc w Wypiekarni Smaku ostro działamy z pierogami, o które dopytywaliście się przez cały rok, a ja każdemu odpowiadałem:
– wróć w grudniu! :p
Także tego i tamtego, dziś na pierwszy rzut idą pierogi bezglutenowe z mięsem. Jak się komuś nie chce robić, lub chce najpierw spróbować jak smakują, to możecie je kupić w Wypiekarni 🙂 Najlepszy efekt z farszem osiągniecie wtedy, gdy dzień wcześniej upieczecie mięso, Czy zrobicie to w brytfannie, czy patelni żeliwnej z pokrywką etc. to już mało ważne. Istotne jest to, że mięso mielone na drugi dzień lepiej się zachowuje i powstaje fajna masa. Świeżo upieczone mięso może zrobić luźną masę. Ja piekę na parze 50 % od razu kilka kilo w piecu konwekcyjnym 🙂
Czas wykonania:
90 minut + przygotowanie mięsa dzień wcześniej
Potrzeba:
- Maszynka do mielenia mięsa
- Piekarnik
- Brytfanna/naczynie
Składniki:
Ciasto pierogowe:
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 900 g mąki gryczanej
- sól
Farsz na pierogi:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka łyżek mąki gryczanej lub garść bułki tartej bezglutenowej (tak, takie rzeczy też możecie w Wypiekarni dostać)
Wykonanie:
Wykonanie farszu:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Mięso kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
- Wkładamy mięso brytfanny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy “jak kto umie” i rzucamy na mięso
- Wlewamy 1 szklankę wody
- Lekko solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 minut
- Wyjmujemy z piekarnika, podnosimy pokrywkę, odstawiamy do wystudzenia
- Na drugi dzień mielimy całość w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Do zmielonej masy dodajemy łyżkę za łyżką mąki (najlepiej bułki tartej) aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości złotówki
- kuleczki układamy na talerzu
Wykonanie ciasta:
- Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
- Dajemy ⅓ łyżeczki soli
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Jeśli się klei za bardzo do rąk to dodajemy mąki gryczanej, jak jest za suche to ciepłej wody
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię (w sumie od momentu jak wrzucam na wrzątek gotuję 8 minut)
Uwagi:
- Najlepiej użyć bardzo drobno zmielonej mąki gryczanej, te marketowe (Malvit) są dość grubo mielone i ciasto może się rwać
- Jeśli ktoś może, to oczywiście śmiało może dodać do farszu mięsnego jajko, będzie się lepiej formować i trzymać
- Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne