Pierogi bezglutenowe z mięsem

Witajcie kochani ! 

Zaczął się grudzień, więc w Wypiekarni Smaku ostro działamy z pierogami, o które dopytywaliście się przez cały rok, a ja każdemu odpowiadałem:

– wróć w grudniu! :p

Także tego i tamtego, dziś na pierwszy rzut idą pierogi bezglutenowe z mięsem. Jak się komuś nie chce robić, lub chce najpierw spróbować jak smakują, to możecie je kupić w Wypiekarni 🙂 Najlepszy efekt z farszem osiągniecie wtedy, gdy dzień wcześniej upieczecie mięso, Czy zrobicie to w brytfannie, czy patelni żeliwnej z pokrywką etc. to już mało ważne. Istotne jest to, że mięso mielone na drugi dzień lepiej się zachowuje i powstaje fajna masa. Świeżo upieczone mięso może zrobić luźną masę. Ja piekę na parze 50 % od razu kilka kilo w piecu konwekcyjnym 🙂

Czas wykonania:

90 minut + przygotowanie mięsa dzień wcześniej

Potrzeba:

  • Maszynka do mielenia mięsa
  • Piekarnik
  • Brytfanna/naczynie

Składniki:

Ciasto pierogowe:

  • 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 900 g mąki gryczanej
  • sól

 

Farsz na pierogi:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki gryczanej lub garść bułki tartej bezglutenowej (tak, takie rzeczy też możecie w Wypiekarni dostać)

Wykonanie:

Wykonanie farszu:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Mięso kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso brytfanny
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy “jak kto umie”  i rzucamy na mięso
  • Wlewamy 1 szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika, podnosimy pokrywkę, odstawiamy do wystudzenia
  • Na drugi dzień mielimy całość w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Do zmielonej masy dodajemy łyżkę za łyżką mąki (najlepiej bułki tartej)  aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości złotówki
  • kuleczki układamy na talerzu

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
  • Dajemy ⅓ łyżeczki soli
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Jeśli się klei za bardzo do rąk to dodajemy mąki gryczanej, jak jest za suche to ciepłej wody
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię (w sumie od momentu jak wrzucam na wrzątek gotuję 8 minut)

Uwagi:

  • Najlepiej użyć bardzo drobno zmielonej mąki gryczanej, te marketowe (Malvit) są dość grubo mielone i ciasto może się rwać
  • Jeśli ktoś może, to oczywiście śmiało może dodać do farszu mięsnego jajko, będzie się lepiej formować i trzymać
  • Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*