Zapiekanka ziemniaczana z szparagami

Siema!

Dziś w Wypiekarni Smaku na obiadek zapiekanka ziemniaczana z szparagami 🙂 Idzie sezon, zaczynamy się bawić, w tym tygodniu planuję kilka rzeczy z tymi wyśmienitymi warzywami 🙂 W tym przepisie wykorzystamy “po poznańsku” to co zazwyczaj zostaje po obiedzie – pyry. Też tak zawsze mam, że ugotuję ich trochę za dużo i potem jest takie dojadanie, bo szkoda zostawiać. A nie! nie szkoda! na drugi dzień do zapiekanki będą jak znalazł! Raz, że takie pyry się lepiej kroi, a dwa lepiej się sprawdzają w takich “zapiekanych sprawach” (oraz w szagówkach)

Czas wykonania: 45 min

Składniki na 3-4  porcje

  • 0.5 kg szparagów (pęczek)
  • 0.5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (jak zostaną z obiadu to będą jak znalazł )
  • 6 jajek
  • 100 g pomidorków koktailowych
  • ½  szklanki mleka kokosowego
  • ½  pora ( tej białej części )
  • 4 ząbki obranego czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • naczynie żaroodporne

Wykonanie:

  • szparagi obieramy i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie 5 min
  • wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
  • pomidorki przekrawamy na połówki
  • por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • następnie kroimy por w półksiężyce
  • czosnek kroimy w plastry
  • ziemniaki kroimy w plasterki
  • włączamy piekarnik na 180 stopni
  • bierzemy duża patelnię
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
  • dodajemy szparagi
  • przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • podnosimy pokrywkę
  • jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • dodajemy pomidorki
  • dodajemy ziemniaki
  • mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • wykładamy wszystko do naczynia żaroodpornego
  • pieczemy 30 minut
  • wyjmujemy ostrożnie z pieca
  • czekamy 10  min, żeby masa równo wciągnęła płyn
  • kroimy i nakładamy na talerze

Smacznego 🙂

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*