Siema!
Dziś w Wypiekarni Smaku na obiadek zapiekanka ziemniaczana z szparagami 🙂 Idzie sezon, zaczynamy się bawić, w tym tygodniu planuję kilka rzeczy z tymi wyśmienitymi warzywami 🙂 W tym przepisie wykorzystamy “po poznańsku” to co zazwyczaj zostaje po obiedzie – pyry. Też tak zawsze mam, że ugotuję ich trochę za dużo i potem jest takie dojadanie, bo szkoda zostawiać. A nie! nie szkoda! na drugi dzień do zapiekanki będą jak znalazł! Raz, że takie pyry się lepiej kroi, a dwa lepiej się sprawdzają w takich “zapiekanych sprawach” (oraz w szagówkach)
Czas wykonania: 45 min
Składniki na 3-4 porcje
- 0.5 kg szparagów (pęczek)
- 0.5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (jak zostaną z obiadu to będą jak znalazł )
- 6 jajek
- 100 g pomidorków koktailowych
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ pora ( tej białej części )
- 4 ząbki obranego czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- naczynie żaroodporne
Wykonanie:
- szparagi obieramy i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie 5 min
- wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
- pomidorki przekrawamy na połówki
- por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
- następnie kroimy por w półksiężyce
- czosnek kroimy w plastry
- ziemniaki kroimy w plasterki
- włączamy piekarnik na 180 stopni
- bierzemy duża patelnię
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
- dodajemy szparagi
- przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
- podnosimy pokrywkę
- jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
- rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
- masę jajeczną wylewamy na patelnię
- dodajemy pomidorki
- dodajemy ziemniaki
- mieszamy cały czas przez około pół minuty
- wykładamy wszystko do naczynia żaroodpornego
- pieczemy 30 minut
- wyjmujemy ostrożnie z pieca
- czekamy 10 min, żeby masa równo wciągnęła płyn
- kroimy i nakładamy na talerze
Smacznego 🙂