Cześć 🙂
Obiecałem, że pokażę, co zrobiłem na weekend, to proszę 🙂 Przepis na roladki wołowe nadziewane duszonym porem, zawijane w schab z sosem pieczeniowym. Lubię łączyć różne rodzaje mięsa, w tym przypadku bardzo ładnie i efektownie wygląda na przekroju taka roladka, taki ślimaczek wyszedł 🙂
Potrzeba na 5 porcji:
- 0.5 kg mielonej wołowiny (ja zmieliłem udziec)
- 5 kotletów schabowych po 120 g każdy
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 obrana marchew
- 1 obrana pietruszka
- kawałek obranego selera (tyle co marchewki)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- patelnia i brytfanna
Wykonanie:
- Por przekrawamy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, tak, żeby nie było piasku między liśćmi
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 5 min, mieszając co jakiś czas
- Wołowinę wrzucamy do miski, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Dzielimy na 5 części
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Schab rozbijamy tłuczkiem cienko, żeby powstała jak największa powierzchnia (ale nie ma wyglądać jak kabaretki żony :p)
- Rozbity schab lekko solimy i pieprzymy
- Na rozbite mięso kładziemy część wołowiny i nożem rozsmarowujemy jak masło na kanapce ;p
- Na rozsmarowaną wołowinę kładziemy podsmażony por, tak jak na zdjęciu
- Zwijamy w roladkę
- Boki mięsa lekko wkładamy do środka
- Układamy roladki w brytfannie, po bokach dajemy po łyżce smalcu
- Marchew, pietruszkę i seler kroimy byle jak i wrzucamy na wierzch
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy brytfannę do piekarnika na 20 minut
- Otwieramy piekarnik, wyjmujemy na chwilę brytfannę, dodajemy koncentrat, wlewamy szklankę wody
- Wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 min
- Otwieramy piekarnik, otwieramy brytfannę, wlewamy litr zimnej wody
- Wkładamy do piekarnika na 40 min
- Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy brytfannę
- Roladki przekładamy na talerz (ja przekładam na odwróconą pokrywkę od brytfanny – mniej mycia ;p )
- Bierzemy blender i miksujemy sos w brytfannie
- Jeśli jest za rzadki, możemy wziąć 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej/skrobi, rozmieszać w 100 ml ZIMNEJ wody, wlewać pomału mieszając, aż uzyskamy żądaną konsystencję (jak za bardzo gęste się zrobi to trochę wody dolać i zamieszać)