Roladki wołowe

Cześć 🙂 

Obiecałem, że pokażę, co zrobiłem na weekend, to proszę 🙂 Przepis na roladki wołowe nadziewane duszonym porem, zawijane w schab z sosem pieczeniowym. Lubię łączyć różne rodzaje mięsa, w tym przypadku bardzo ładnie i efektownie wygląda na przekroju taka roladka, taki ślimaczek wyszedł 🙂

Potrzeba na 5 porcji:

  • 0.5 kg mielonej wołowiny (ja zmieliłem udziec)
  • 5 kotletów schabowych po 120 g każdy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 obrana marchew
  • 1 obrana pietruszka
  • kawałek obranego selera (tyle co marchewki)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki smalcu
  • sól, pieprz
  • patelnia i brytfanna

Wykonanie:

  • Por przekrawamy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, tak, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 5 min, mieszając co jakiś czas
  • Wołowinę wrzucamy do miski, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dzielimy na 5 części
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Schab rozbijamy tłuczkiem cienko, żeby powstała jak największa powierzchnia (ale nie ma wyglądać jak kabaretki żony :p)
  • Rozbity schab lekko solimy i pieprzymy
  • Na rozbite mięso kładziemy część wołowiny i nożem rozsmarowujemy jak masło na kanapce ;p
  • Na rozsmarowaną wołowinę kładziemy podsmażony por, tak jak na zdjęciu
  • Zwijamy w roladkę
  • Boki mięsa lekko wkładamy do środka
  • Układamy roladki w brytfannie, po bokach dajemy po łyżce smalcu
  • Marchew, pietruszkę i seler kroimy byle jak i wrzucamy na wierzch
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy brytfannę do piekarnika na 20 minut
  • Otwieramy piekarnik, wyjmujemy na chwilę brytfannę, dodajemy koncentrat, wlewamy szklankę wody
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 min
  • Otwieramy piekarnik, otwieramy brytfannę, wlewamy litr zimnej wody
  • Wkładamy do piekarnika na 40 min
  • Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy brytfannę
  • Roladki przekładamy na talerz (ja przekładam na odwróconą pokrywkę od brytfanny – mniej mycia ;p )
  • Bierzemy blender i miksujemy sos w brytfannie
  • Jeśli jest za rzadki, możemy wziąć 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej/skrobi, rozmieszać w 100 ml  ZIMNEJ wody, wlewać pomału mieszając, aż uzyskamy żądaną konsystencję (jak za bardzo gęste się zrobi to trochę wody dolać i zamieszać)

SMACZNEGO  🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*