Keto Roladki z karkówki nadziewane szparagami w sosie musztardowym

?? ????

 KETO ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE SZPARAGAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Takie cudo proponuję na weekend ?
Potrzeba na 8 porcji (można mrozić, lub mieć na dwa dni na obiad 🙂 )
? 8 plastrów karkówki po 170 g każdy
? 8 szparagów białych
? 8 szparagów zielonych
? 10 szt cebuli
? 1 obrana marchewka
? 1 obrana pietruszka
? 3 ząbki czosnku
? 2 łyżki musztardy
? 100 ml mleka kokosowego
? 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
? brytfanna
 

Wykonanie:

? Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
? Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem
? Przekładamy do miski, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
? Szparagi białe obieramy z łyka, zielone szparagi obieramy od korzenia do połowy łodygi w stronę główki
? Przekrawamy każdego szparaga na 3 części
? Każdy kawałek karkówki rozklepujemy tłuczkiem, tak, żeby był trochę większy od dłoni (jak ktoś ma małe łapki, to większy 🙂 )
? Mięso lekko solimy i pieprzymy
? Na środek rozbitego plastra mięsa kładziemy łyżkę podsmażonej cebulki
? Na cebulę kładziemy 6 kawałków szparagów
? Zawijamy mięso w roladkę i robimy tak z każdym plastrem mięsa
? Włączamy piekarnik na 180 stopni
? W brytfannie rozgrzewamy resztę smalcu
? Na rozgrzany tłuszcz kładziemy roladki zawiniętą stroną na tłuszcz
podsmażamy 5 min, obracamy na druga stronę
? Marchew i pietruszkę kroimy byle jak i wrzucamy na mięso
? Dodajemy cebulę która nam została
? Wlewamy półtora litra wody i mleko kokosowe
? Przykrywamy brytfannę pokrywką
? Wkładamy do piekarnika na 60 minut
? Ostrożnie wyjmujemy z piekarnika
? Roladki przekładamy na talerz
? Do wywaru dodajemy musztardę
? Bierzemy blender i miksujemy sos
? Jak jest za rzadki można chwilę pogotować, żeby zgęstniał
? Jak jest za gesty dolać trochę wody
? Doprawić sos do smaku solą i pieprzem

SMACZNEGO 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*