Keto Roladki z karkówki nadziewane szparagami w sosie musztardowym

🌱🐽 🌱🐽🌱🐽🌱 

 KETO ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE SZPARAGAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Takie cudo proponuję na weekend 🤪
Potrzeba na 8 porcji (można mrozić, lub mieć na dwa dni na obiad 🙂 )
🌱 8 plastrów karkówki po 170 g każdy
🌱 8 szparagów białych
🌱 8 szparagów zielonych
🌱 10 szt cebuli
🌱 1 obrana marchewka
🌱 1 obrana pietruszka
🌱 3 ząbki czosnku
🌱 2 łyżki musztardy
🌱 100 ml mleka kokosowego
🌱 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
🌱 brytfanna
 

Wykonanie:

🐽 Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
🐽 Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem
🐽 Przekładamy do miski, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
🐽 Szparagi białe obieramy z łyka, zielone szparagi obieramy od korzenia do połowy łodygi w stronę główki
🐽 Przekrawamy każdego szparaga na 3 części
🐽 Każdy kawałek karkówki rozklepujemy tłuczkiem, tak, żeby był trochę większy od dłoni (jak ktoś ma małe łapki, to większy 🙂 )
🐽 Mięso lekko solimy i pieprzymy
🐽 Na środek rozbitego plastra mięsa kładziemy łyżkę podsmażonej cebulki
🐽 Na cebulę kładziemy 6 kawałków szparagów
🐽 Zawijamy mięso w roladkę i robimy tak z każdym plastrem mięsa
🐽 Włączamy piekarnik na 180 stopni
🐽 W brytfannie rozgrzewamy resztę smalcu
🐽 Na rozgrzany tłuszcz kładziemy roladki zawiniętą stroną na tłuszcz
podsmażamy 5 min, obracamy na druga stronę
🐽 Marchew i pietruszkę kroimy byle jak i wrzucamy na mięso
🐽 Dodajemy cebulę która nam została
🐽 Wlewamy półtora litra wody i mleko kokosowe
🐽 Przykrywamy brytfannę pokrywką
🐽 Wkładamy do piekarnika na 60 minut
🐽 Ostrożnie wyjmujemy z piekarnika
🐽 Roladki przekładamy na talerz
🐽 Do wywaru dodajemy musztardę
🐽 Bierzemy blender i miksujemy sos
🐽 Jak jest za rzadki można chwilę pogotować, żeby zgęstniał
🐽 Jak jest za gesty dolać trochę wody
🐽 Doprawić sos do smaku solą i pieprzem

SMACZNEGO 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*