ROLADY WIEPRZOWE NADZIEWANE GRUSZKAMI I ORZECHAMI Z SOSEM GRUSZKOWYM

Dziś nowy przepis 

❗️ROLADY WIEPRZOWE NADZIEWANE GRUSZKAMI I ORZECHAMI Z SOSEM GRUSZKOWYM
Moje ulubione dania to mięso z mięsem :d Ale lubię też się bawić różnymi smakami. Jednym z moich ulubionych owoców jest gruszka, uważam, że jest mocno niedoceniona kosztem jabłek. A przecież z gruszki można zrobić takie cuda!
Zaczynając od ? gruszkówki, kiedyś (dawno temu i nieprawda, bo teraz abstynent od kilku lat) miałem przyjemność pić “Łącką” gruszkówkę, z 60 koni to miało – doskonała była, kolega w prezencie mi przywiózł, do dziś pamiętam ten zapach i smak ;p a kończąc na nadzieniach do ? mięsa, o ciastach z gruszkami nie wspominając <3
Orzechy z kolei lubię wszystkie, ale włoskie najbardziej mi pasują “do obiadu”. Czy to do surówek, czy do nadziewania mięsa. A połączenie tych dwóch wybitnie polskich składników to już w ogóle robi CUDA panie- cuda 🙂 Do kompletu brakuje polskiej wieprzowiny i obiad zaiste królewski na weekend mamy 🙂

POTRZEBA na 4 sztuki:

? 4 plastry schabu po 120 g każdy
? 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
? Garść obranych orzechów włoskich (jak mała łapka, to 2
garści ?)
? 2 gruszki
? 2 obrane cebule
? sól, pieprz
? 3 łyżki tłuszczu: smalec/sadło/olej kokosowy etc.
? Brytfanna lub naczynie żaroodporne
? Blender

WYKONANIE:

? 1 cebulę kroimy w kostkę
? Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
? Podsmażamy cebulkę przez 3 minuty
? Mielone wrzucamy do miski
? Dodajemy podsmażoną cebulkę
? 1 gruszkę kroimy w drobną kostkę (bez ogonka i gniazda
nasiennego) i dodajemy do mielonego
? Orzechy siekamy nożem dość drobno i dodajemy do
mielonego
? Masę lekko solimy, pieprzymy, mieszamy , dzielimy na 4
części
? Włączamy piekarnik na 180 stopni
? Każdy z kotletów schabowych rozbijamy tłuczkiem do
mięsa, żeby był wielkości rozłożonej męskiej dłoni
? Lekko solimy i pieprzymy
? Nakładamy porcję mielonego na każdy rozbity kotlet
? Zwijamy w rulon i zawijamy lekko brzegi do środka
? Resztę cebuli i gruszkę kroimy byle jak (ale bez ogonka i
gniazda nasiennego)
? Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wkładamy
roladki, z boku dajemy resztę tłuszczu
? Wrzucamy na wierzch cebulę i gruszki
? Przykrywamy pokrywką
? Wkładamy do piekarnika na 30 min
? Otwieramy piekarnik, wlewamy litr zimnej wody do
brytfanny
? Przykrywamy pokrywką i pieczemy jeszcze 40 minut
? Wyjmujemy naczynie z pieca
? Wyjmujemy roladki
? Bierzemy blender i miksujemy sos
? Jeśli jest za gęsty to trochę wody dolać, a jak za rzadki to
chwilę pogotować
SMACZNEGO 🙂
Paweł

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*