PULPETY Z GĘSI Z GRZYBAMI

 

Eloszka 🙂

Zaczął się listopad, masowo bije się teraz gęsi i zaczyna sezon na te bardzo smaczne ptaki 🙂 W Poznaniu za chwilę św.Marcin, a więc święto gęsi i rogala ;D

Czas zrobienia:

  •  około 1.5 godz.

Sprzęt:

  •  Maszynka do mielenia z zwykłą szajbą

 

Potrzeba na 4-5 porcji: 

  •  1 pierś i jedna noga gęsi, bez kości
  • 3-4 marchewki ( około 0.5 kg)
  • 2 pietruszki ( około 0.3 kg )
  • 1/4 selera korzenia ( około 0.3 kg )
  • 2 cebule ( około 0.2 kg )
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g rozmrożonych borowików/podgrzybków krojonych w kostkę
  • 1 słoik od teściowej lub puszka pomidorów bez skórki 0.4 kg ( mogą być krojone )
  • łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • łyżka majeranku
  • 4 łyżki smalcu (najlepiej z gęsi, ale może być wieprzowy)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  •  obieramy warzywa
  •  mięso jeśli jest w dużych kawałkach, kroimy w mniejsze, tak żeby łatwo wchodziły do maszynki do mielenia
  • mielimy mięso i na koniec mielimy 1 małą marchewkę i pietruszkę
  • mięso solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek
  • w garnku zagotowujemy 2 litry lekko osolonej wody
  • mieszamy mięso na jednolitą masę i kulamy kuleczki
  • kuleczki wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 10 min na małym ogniu
  • wyjmujemy mięso na jakiś talerz (wody nie wylewamy!)
  • resztę warzyw kroimy w kostkę 1 cm
  • bierzemy czysty garnek 4-5 litrowy, dodajemy tłuszcz i rozgrzewamy
  • wrzucamy warzywa i zasmażamy 5 min
  • dodajemy grzyby i zasmażamy 5 min
  • wlewamy wodę w której gotowaliśmy pulpety
  • dorzucamy do garnka zawartość puszki z pomidorami
  • dodajemy liścia i ziela
  • gotujemy pół godziny na małym ogniu
  • dodajemy pulpety
  • gotujemy 30 min
  • co jakiś czas mieszamy i jak jest za geste to dolewamy trochę wody
  • lekko solimy i pieprzymy

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*