Eloszka 🙂
Zaczął się listopad, masowo bije się teraz gęsi i zaczyna sezon na te bardzo smaczne ptaki 🙂 W Poznaniu za chwilę św.Marcin, a więc święto gęsi i rogala ;D
Czas zrobienia:
- około 1.5 godz.
Sprzęt:
- Maszynka do mielenia z zwykłą szajbą
Potrzeba na 4-5 porcji: 
- 1 pierś i jedna noga gęsi, bez kości
- 3-4 marchewki ( około 0.5 kg)
- 2 pietruszki ( około 0.3 kg )
- 1/4 selera korzenia ( około 0.3 kg )
- 2 cebule ( około 0.2 kg )
- 4 ząbki czosnku
- 200 g rozmrożonych borowików/podgrzybków krojonych w kostkę
- 1 słoik od teściowej lub puszka pomidorów bez skórki 0.4 kg ( mogą być krojone )
- łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- łyżka majeranku
- 4 łyżki smalcu (najlepiej z gęsi, ale może być wieprzowy)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- obieramy warzywa
- mięso jeśli jest w dużych kawałkach, kroimy w mniejsze, tak żeby łatwo wchodziły do maszynki do mielenia
- mielimy mięso i na koniec mielimy 1 małą marchewkę i pietruszkę
- mięso solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek
- w garnku zagotowujemy 2 litry lekko osolonej wody
- mieszamy mięso na jednolitą masę i kulamy kuleczki
- kuleczki wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 10 min na małym ogniu
- wyjmujemy mięso na jakiś talerz (wody nie wylewamy!)
- resztę warzyw kroimy w kostkę 1 cm
- bierzemy czysty garnek 4-5 litrowy, dodajemy tłuszcz i rozgrzewamy
- wrzucamy warzywa i zasmażamy 5 min
- dodajemy grzyby i zasmażamy 5 min
- wlewamy wodę w której gotowaliśmy pulpety
- dorzucamy do garnka zawartość puszki z pomidorami
- dodajemy liścia i ziela
- gotujemy pół godziny na małym ogniu
- dodajemy pulpety
- gotujemy 30 min
- co jakiś czas mieszamy i jak jest za geste to dolewamy trochę wody
- lekko solimy i pieprzymy