Wątróbka wieprzowa z wiśniami

Cześć!
Żeby nie było, że dieta jest droga (bo wczoraj była baranina) i żeby było sezonowo, to dziś na warsztat jako podzespoły idą WIŚNIE.
Asieńka UWIELBIA  wisienki (ja z kolei nienawidzę ;p). Żeby był “wilk syty i New York City” użyłem wiśni do podkręcenia wątróbki. Drobiowe są takie banalne
, wieprzowa jest moim zdaniem lepsza 🙂 Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, żeby wątrobę kroić pod jak największym skosem, a nie jak mięso, po prostu w plastry. Dzięki temu plastry wątroby będzie łatwiej gryźć 🙂
Oczywistą oczywistością jest też to, że wątróbki (KAŻDEJ) nie wolno solić przed smażeniem, bo się zrobi twarda (a najlepiej to w ogóle na talerzu sobie już posolić i popieprzyć)

POTRZEBA DLA 2 OSÓB:
– 0.3 kg wątroby wieprzowej
– 1 cebula
– 1 jabłko
– garść wydrylowanych wiśni
– 2 łyżki masła klarowanego
– łyżka majeranku
– sól, pieprz

WYKONANIE:
– wątrobę musimy pokroić pod jak największym skosem w 0.5 cm plastry
– cebulę obrać, pokroić jak kto umie
– jabłko pokroić w kostkę (bez gniazda nasiennego i pestek)
– rozgrzewamy patelnię
– kładziemy plastry wątroby
– po minucie dodajemy tłuszcz
– obsmażamy 2 min, obracamy na drugą stronę
– podsmażamy 2 minuty
– przekładamy wątrobę na talerz
– teraz na tą patelnię dodajemy pokrojoną cebulę i jabłka
– dodajemy majeranek
– podsmażać około 5 minut
– dorzucamy z powrotem wątrobę na patelnię
– dodajemy wiśnie
– przykrywamy pokrywką
– dusimy10 minut
– po czym podnieść pokrywkę, posolić, popieprzyć
– zamieszać i nakładać na talerz

Uwagi :
– dobrze by było jakby patelnia  była trochę głębsza, bo jak owoce puszczą sok, to wytworzy się sosik
–  bardzo ważne jest żeby doprawiać wątróbkę na samym końcu, bo sól powoduje ze wątróbka się ścina (jeśli osolicie wątrobę najpierw przed smażeniem, to będzie strasznie twarda i niedobra)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*