Golonka z owcy

Cze艣膰 馃檪
Sezon szparagowy dobiega ko艅ca 馃檨 Fakt, faktem w tym roku to naprawd臋 si臋 nimi najad艂em. Moje ulubione i moim zdaniem najsmaczniejsze, to bia艂e szparagi. Tym razem
zjad艂em je z grzankami z smalcu i golonk膮 z wolnowaru <3  miodzio-bodzio obiadek mia艂em. Bogu niech b臋d膮 dzi臋ki, 偶e Asie艅ka i baraniny i szparag贸w nie darzy wielk膮 mi艂o艣ci膮. Tyle dobra tylko dla mnie 馃檪 Najlepsze w tym wszystkim jest to, 偶e nie trzeba si臋 bawi膰 w 呕ADNE marynaty, cudowania z mi臋sem itd. Po prostu odpalasz wolnowar i samo si臋 robi 馃檪

No dobra, a jak to zrobi膰?
POTRZEBA NA 2 PORCJE:
– 2 golonki z owcy
– s贸l, pieprz
– ga艂膮zka 艣wie偶ego hyzopu lub 1/2 艂y偶eczki suszonego

WYKONANIE:
– golonki wk艂adamy do misy wolnowaru
– solimy, pieprzymy
– dodajemy hyzop i mieszamy
– nak艂adamy pokrywk臋
– ustawiamy opcj臋 “low” na 8 godz.

Szparagi obieram, gotuj臋 7-8 min w osolnej wodzie
Grzanki z smalcu – wytapiam zmielon膮 s艂onin臋, gdy skwarki s膮 z艂ote, przecedzam przez metalowe sito czysty t艂uszcz do jakiego艣 garnka. Gdy skwarki wystygn膮 wk艂adam do pude艂ka i do lod贸wki. Przez to, 偶e si臋 sch艂odz膮, zrobi膮 si臋  bardziej chrupi膮ce 馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*