Żeberka z owcy z wolnowaru

Cześć 🙂
Nasze własne warzywa wjeżdżają na stół (Yupi!). Żeby zacząć grubo, to na dzień dobry nasze płody ziemi w towarzystwie żeberek z owcy i szparagów (wolę białe szparagi, ale
akurat nie mieli na straganie.. ) A! szparagów nie hoduję, mamy gliniastą, ciężką ziemię, ale w Wielkopolsce są tanie, po 3-4 zł za pół kilowy pęczek, na tą chwilę płacę. A po ile są u Was? Gdy mieszaliśmy w Opolu to poniżej 8 zł nie schodziła cena, a nawet 10 złociszy ;(
Co zrobić żeby owca tak “nie waliła”? Ja daję czosnek i hyzop. Wychodzi wspaniałe danie 🙂

Potrzeba na 4 porcje:
– 1 kg żeberek z owcy
– główka czosnku
– 2 gałązki hyzopu, lub łyżka suszonego
– sól, pieprz
– szklanka zimnej wody z kranu

Wykonanie:
– żeberka kroimy na mniejsze kawałki
– wrzucamy do wolnowaru
– czosnek obieramy i kroimy jak kto umie, nie musi być drobno
– czosnek, sól i pieprz rzucamy na żeberka
– dorzucamy hyzop (gałązek nie trzeba kroić)
– wlewamy wodę i mieszamy
– ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję “low”
– otwieramy i jemy! 😀

Uwagi:
– szparagi zielone, owszem, obieram, kilka cm przy końcówce
– sałata polana jest sosem vinaigrette zrobionym przez Tygryska 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*