Filet z kaczki z kiszoną, duszoną czerwoną kapustą

Eloszka!
Sezon kiszonkowy się pomału kończy. Niedługo zaczną się warzywa na naszej działce i przechodzimy na świeżynkę. W zeszłą sobotę byłem u

dziadka na ryneczku:
– szczęść Boże, po ile dziś wiaderko modrej i dlaczego nie ma dużych wiader, tylko takie małe kilogramowe?
– weź szefie całą skrzynkę kiszonej modrej, policzę Ci za to, tak po katolicku, pięć dych

 No to wziąłem 10 wiaderek 🙂 Teraz jemy tą modrą na śniadanie-obiad i kolację 😀

Do kaczki świetnie pasuje. Szybki, smaczny obiad. Kapustę chwilę podsmażyć, a mięso raptem 11-12 min na patelni potrzebuje 🙂

Potrzeba na 1 porcję:
– 1 pierś z kaczki
– 200 g kiszonej czerwonej kapusty
– 100 g wędzonego boczku (ja użyłem wędzonej słoniny)
– sól, pieprz

Wykonanie:
– filet kładziemy na desce skórą do góry
– nacinamy skórę w kratkę
– rozgrzewamy SUCHĄ patelnię
– kładziemy mięso skórą w dół na patelni
– smażymy na średnim ogniu 6 min
– obracamy mięso na drugą stronę
– solimy, pieprzymy i smażymy 6 min
– przekładamy mięso na deskę i dajemy mu 2-3 min “odetchnąć”
– w tym czasie szykujemy drugą patelnię
– boczek kroimy w drobną kostkę
– wrzucamy boczek na patelnię i smażymy 2-3 min
– dodajemy kapustę
– mieszamy i podsmażamy 2 min na mocnym ogniu

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*