dziadka na ryneczku:
– szczęść Boże, po ile dziś wiaderko modrej i dlaczego nie ma dużych wiader, tylko takie małe kilogramowe?
– weź szefie całą skrzynkę kiszonej modrej, policzę Ci za to, tak po katolicku, pięć dych
Do kaczki świetnie pasuje. Szybki, smaczny obiad. Kapustę chwilę podsmażyć, a mięso raptem 11-12 min na patelni potrzebuje 🙂
Potrzeba na 1 porcję:
– 1 pierś z kaczki
– 200 g kiszonej czerwonej kapusty
– 100 g wędzonego boczku (ja użyłem wędzonej słoniny)
– sól, pieprz
Wykonanie:
– filet kładziemy na desce skórą do góry
– nacinamy skórę w kratkę
– rozgrzewamy SUCHĄ patelnię
– kładziemy mięso skórą w dół na patelni
– smażymy na średnim ogniu 6 min
– obracamy mięso na drugą stronę
– solimy, pieprzymy i smażymy 6 min
– przekładamy mięso na deskę i dajemy mu 2-3 min “odetchnąć”
– w tym czasie szykujemy drugą patelnię
– boczek kroimy w drobną kostkę
– wrzucamy boczek na patelnię i smażymy 2-3 min
– dodajemy kapustę
– mieszamy i podsmażamy 2 min na mocnym ogniu