Cze艣膰 馃檪
Wczoraj Asia mia艂a imieniny. U nas w domu jest taka tradycja, 偶e jak s膮 imieniny, to jest s艂odkie i kawa i si臋 rodzin臋 zaprasza (ciocie wszelkiej ma艣ci). A jak jest si臋 m艂odym szczunem, to si臋 stawia flaszk臋 w pracy. Je艣li
wypadaj膮 imieniny w tygodniu, to si臋 je przenosi na sobot臋 馃檪
Z tej okazji, wczoraj, zamiast placka zrobi艂em Asi mus mocno czekoladowy i doda艂em do niego troch臋 owoc贸w.
Wczoraj Asia mia艂a imieniny. U nas w domu jest taka tradycja, 偶e jak s膮 imieniny, to jest s艂odkie i kawa i si臋 rodzin臋 zaprasza (ciocie wszelkiej ma艣ci). A jak jest si臋 m艂odym szczunem, to si臋 stawia flaszk臋 w pracy. Je艣li
wypadaj膮 imieniny w tygodniu, to si臋 je przenosi na sobot臋 馃檪
Z tej okazji, wczoraj, zamiast placka zrobi艂em Asi mus mocno czekoladowy i doda艂em do niego troch臋 owoc贸w.
Potrzeba na 4 porcje
- 1/2 kg musu jab艂kowego (zrobi膰 samemu lub wy偶ebra膰 od te艣ciowej :p)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 g daktyli (bez pestek)
- 25 ml mleka kokosowego (np. z TEGO przepisu)
- 2 艂y偶ki m膮ki kokosowej
- 1/2 艂y偶eczki cynamonu
- 1/4 kostki mas艂a zwyk艂ego (lub klarowanego, ale mo偶na i kokosowego t艂uszczu u偶y膰)
- kilka truskawek/bor贸wek lub innych owoc贸w do dekoracji
Wykonanie
- daktyle wk艂adamy do kubka i zalewamy wrz膮tkiem, 偶eby je zakry艂o
- w garnku podgrzewamy mleko kokosowe z mas艂em
- dodajemy do mleka po艂aman膮 czekolad臋
- zmniejszamy ogie艅 i mieszamy a偶 si臋 rozpu艣ci (ma si臋 TYLKO rozpu艣ci膰, nie gotowa膰!)
- dodajemy mus jab艂kowy
- dodajemy cynamon
- dodajemy namoczone daktyle, razem z t膮 wod膮
- miksujemy wszystko blenderem r臋cznym a偶 b臋dzie g艂adka konsystencja
- ca艂y czas mieszaj膮c dodajemy m膮k臋 kokosow膮
- nak艂adamy w pucharki/szklanki/miseczki
- dekorujemy owocami