Polędwica z jelenia

Cześć 🙂 
Dziś lekko burżujem zaleci :p 
Dostałem przepiękny kawałek polędwicy z jelenia i nie zawahałem się go użyć (zjeść). Przygotowałem mięsko, do tego obrałem Asi kilka pyr, a oprócz mięsa dostałem też pyszne domowe grzybki marynowane i genialne buraczki. Najlepsze w tym wszystkim było to, że

Asia powiedziała, że woli więcej pyr, kosztem mięsa. A ja na to, jak na lato. Po co się zapychać skrobią, jak można takim fajnym mięsem 🙂 Oczywiście było dla mnie za chude, ale od czego jest w zamrażarce kilka kilogramów wędzonej surowej słoniny. Rachu – ciachu i nie dość, że na niej świetnie się smaży, to jeszcze chrupiące skwarki pięknie komponują się z mięsem 🙂 no i ten aromat i smak … klękajcie narody!

Dziczyzna nie musi być trudna, ciężka od ziół, marynat, czy nie daj Panie Boże maślanek/kefirów. Kto był na któryś z warsztatów kulinarnych, gdzie robiliśmy dziczyznę, to się przekonał, że można to robić szybko i mega smacznie. Ale dziś nie o warsztatach, do rzeczy … 
Potrzebujemy na 2 porcje:
– 400 g polędwicę z jelenia 
– 100 g wędzonej słoniny 
– sól, pieprz 
Sprzęt:
– patelnia z metalową rączką (żeby móc ją wrzucić do pieca)
– piekarnik 
Wykonanie:
– słoninę kroimy w drobną kostkę 
– mięso oczyszczamy z błon (nożem lekko podważamy błonę i delikatnie przesuwamy wzdłuż       polędwicy, żeby jak najmniej mięsa stracić)
– słoninę kroimy w drobną kostkę
– rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C
– rozgrzewamy patelnię z słoniną 
– na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso 
– obsmażamy na mocnym ogniu po 2 minuty z każdej strony 
– solimy, pieprzymy 
– otwieramy piekarnik 
– wkładamy patelnię do piekarnika 
– pieczemy 14 min
– otwieramy piekarnik 
– przez rękawicę wyjmujemy patelnię z pieca i kładziemy ją na kuchence na raszkach (jak położysz na stole to będziesz mieć “pamiątkę” :p) 
– mięso przekładamy na deskę i dajemy mu 2-3 minuty “oddechu” – w tym czasie soki równomiernie rozłożą się w mięsie 
– kroimy w grube plastry i układamy z ulubionymi dodatkami ( u mnie marynowane grzyby i sałatka z buraków)
Miłego dzionka !

Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*