Chleb ziemniaczany

Cze艣膰 馃檪 
Ludzie si臋 pytaj膮 jak zrobi艂em chleb ziemniaczany, kt贸rym cz臋stowali艣my podczas pokaz贸w kulinarnych przez ca艂y weekend. Tak偶e dzi艣 smaruj膮c Tygryskowi chleb smalcem postanowi艂em Wam poda膰 ten banalnie prosty przepis 馃檪 
Smalec, oliw臋 艣wie偶o

t艂oczon膮, jajka, olej kokosowy i jeszcze kilka s艂oik贸w z pyszno艣ciami mam z eko sklepu “Pliczko”. Mo偶na zamawia膰 przez internet, kurier przywiezie, albo na 艢l膮sku jest kilka punkt贸w, gdzie mo偶na dosta膰 ich wyroby. Generalnie polecam, ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie.

Czas wykonania:
1.5 h
Sk艂adniki:
– 300 g obranych pyr贸w (czyli kartofli, czyli ziemniak贸w :p)
– 330 ml zimnej wody z kranu 
– 25 g dro偶d偶y
– 300 g m膮ki gryczanej
– p艂aska 艂y偶eczka soli
– 艂y偶eczka miodu (da艂em gryczany, bo go uwielbiam)
Opr贸cz tego:
– piekarnik
– keks贸wka
– papier do pieczenia
– blender 
Wykonanie:
– pyry zalewamy wrz膮tkiem w garnku, lekko solimy, gotujemy do mi臋kko艣ci (oko艂o 20 min)
– odcedzamy wrz膮tek (np. wyrzucamy pyry na sito)
– dro偶d偶e kruszymy do ma艂ej miseczki, dodajemy mi贸d i mieszamy a偶 si臋 rozpuszcz膮 
– do garnka z gor膮cymi kartoflami dodajemy wod臋 i rozpuszczone dro偶d偶e 
– miksujemy blenderem 
– blender odstawiamy na bok (mo偶emy umy膰, nie b臋dzie ju偶 potrzebny)
– dodajemy do ziemniak贸w m膮k臋 gryczan膮
– mieszamy r贸wno r臋k膮, a偶 ciasto zrobi si臋 jednolite (z 1-2 min mieszaj)
– w艂膮czamy piekarnik na 200 st.C i k艂adziemy garnek z ciastem gdzie艣 w pobli偶u, np. na kuchence (ale nie w piekarniku!) i odstawiamy na kilka minut
– w tym czasie szykujemy papier do pieczenia, kt贸rym wy艣cielamy keks贸wk臋 
– na papier w foremce wygarniamy ciasto 
– k艂adziemy na kuchence na 5 min, 偶eby jeszcze troch臋 wyros艂o 
– otwieramy piekarnik, wk艂adamy foremk臋 z ciastem
– zmniejszamy temp. do 180 stopni 
– pieczemy 50 min
– wy艂膮czamy piekarnik
– czekamy 5 min
– uchylamy lekko drzwiczki na minut臋
– wyjmujemy foremk臋 z chlebem i  NATYCHMIAST  obracamy na stole do g贸ry nogami i wyjmujemy chleb z foremki 
– zdejmujemy ostro偶nie papier do pieczenia 
– k艂adziemy gor膮cy chleb na metalowej kratce, a jak nie ma to na 3 艂y偶kach drewnianych. Chodzi o to, 偶eby chleb m贸g艂 odparowa膰 wod臋
Po wystudzeniu zawijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i wytrzyma tak tak 3-4 dni i b臋dzie mi臋kki i smaczny ca艂y czas 馃檪 
Mi艂ego dzionka
Pawe艂 

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*