Frytki z pasternaku

Cze艣膰 馃檪
Dla mojej kochanej Asie艅ki wczoraj zrobi艂em niespodziank臋 馃檪
Najpierw dosta艂a koktajl z mleka kokosowego i jag贸d (zebrane i zamro偶one przez moj膮 wspania艂膮 te艣ciow膮). A potem dosta艂a ode mnie frytki z pasternaku.
Pasternak wygl膮da jak taka wi臋ksza pietruszka, jest bardziej orzechowy w smaku i bardziej s艂odkawy. Ma jednak wyczuwaln膮 tak膮
lekk膮 cierpko艣膰 jak pietruszka je艣li je si臋 je na surowo. Upieczenie pasternaku zmienia jego smak, cukry si臋 karmelizuj膮 i robi si臋 s艂odszy i nie czu膰 tej cierpko艣ci. Kszta艂t frytek uzyska艂em no偶ykiem karbowanym, widocznym na lewym zdj臋ciu (nawet w tezko podobne widzia艂em)
Dobra, jak to zrobi膰? Szybko :p
Potrzeba:
– 2 pasternaki
– 1 艂y偶ka oleju kokosowego lub smalcu
– ma艂y garnek
– piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia
– s贸l

Wykonanie:
– zaczynamy od tego, 偶e w艂膮czamy piekarnik i ustawiamy na 210 st.C
– w tym czasie obieramy pasternak obieraczk膮 do warzyw
– t艂uszcz wk艂adamy do garnka, podgrzewamy, 偶eby si臋 tylko rozpu艣ci艂
– pasternak kroimy w plastry i plastry na s艂upki/frytki
– blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia
– na papier k艂adziemy frytki
– polewamy t艂uszczem
– lekko solimy
– wk艂adamy do piekarnika na 15-20 min

Uwagi:
Czas pieczenia zale偶y od dw贸ch rzeczy:
1.) czy lubimy przypieczone rzeczy (ja uwielbiam)
2.) jak dobry mamy piekarnik (dobrze jakby mia艂 termoobieg, ale zwyk艂y te偶 da rad臋)

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*