Makaron b/g z kalarepy z warzywami i kiełbaską

Cześć 🙂
Naszło mnie dziś na wspomnienia 🙂 Jak byłem rojbrem, czyli małym chłopcem (taaaak wiem, ciężko w to uwierzyć, wszyscy myślą, że taki wielki się już urodziłem :p) to mama zabierała mnie czasem na obiad do takiej sieci barów “Hetman” (później z naszego zrobili Biedronkę! 🙁 do dziś ich za to nienawidzę :p). No dobra, ale do brzegu, do brzegu…

W barze tym mieli pyzy (po poznańsku, po innemu kluski na parze) i ja te pyzy zawsze jadłem z sosem myśliwskim. BOŻE! do dziś pamiętam ten smak! Pyzy wyjeżdżały na takim wieeeelkim wózku z mnóstwem półek prosto z pieca i była ich tam cała wuchta! Zjadałem tych pyz z 5 sztuk do tego jeszcze jakąś surówkę mama mi brała i byłem w 7 niebie. Mama też, bo to grosze kosztowało :p
I tak sobie dziś od rana wspominam ten smak i aromat i zrobiłem chociaż sos, który tak uwielbiałem. Zamiast pyz makaron z kalarepy i TEŻ JEST FAJNIE
… ale pyzę i tak bym zjadł :p

Potrzeba na 2-3 porcje:
– 2 kalarepy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 ogórki kiszone i 1/4 wody po tychże ogórach!
– 4 kiełbasy śląskie
– 100 g pieczarek
– sól, pieprz
– 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu

Wykonanie:
– cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
– kiełbasy kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce
– ogórki kroimy jak kiełbasę
– pieczarki kroimy na ćwiartki
– rozgrzewamy w garnku tłuszcz
– wrzucamy cebulę z czosnkiem
– mieszamy minutę i dodajemy kiełbasę i koncentrat
– podsmażamy 3 minuty i dodajemy pieczarki
– mieszamy i dusimy 3 minuty
– dodajemy ogórki
– lekko solimy i pieprzymy (ogórki mogą być słone)
– gotujemy 10 minut
– w tym czasie obieramy kalarepy i przepuszczamy je przez spiromat, a jak nie mamy tego cudownego narzędzia to kroimy w plastry, a te w cienkie paski
– wrzucamy makaron warzywny do sosu
– wyłączamy gaz, mieszamy
– czekamy minutę aż kalarepa złapie ciepło od sosu
– nakładamy i jemy 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*