Bezglutenowa Pizza paleo

Elo!
Bezglutenowa pizza paleo poleca si臋 na weekend 馃檪 
Bawi臋 si臋 ostatnio 艣miesznymi bananami – plantanami. Jeden z market贸w na “L” mia艂 ostatnio w ofercie. Poszed艂em, cena by艂a poni偶ej 5 ziko za kilo, to g艂upio by艂o nie bra膰, jak normalnie to po 8 a i po 12 zyla potrafi膮 by膰. Stoj臋 w kolejce, stoj臋 i stoj臋…

wuchta ludzi bo czas d艂ugo-weekendowo-majowy. Wiadomo, w贸deczno艣膰 i browary, to towary pierwszej potrzeby i to g艂贸wnie le偶y na ta艣mie.
Ale ludzie tak patrz膮 na te moje plantany i w ko艅cu kasjerka si臋 pyta:
– panie, a co pan z tego zrobisz? Bo to twarde, niedobre i bez smaku przecie偶 te banany s膮!
Reszta ludzi te偶 si臋 pyta:
– panie! po choler臋 panu te niedobre banany!

C贸偶, cz艂owiek nie jest taki, 偶eby si臋 wiedz膮 nie podzieli膰 :p

Zrobi艂em im kr贸tki wyk艂ad przy kasie, 偶e to bardziej warzywa s膮, ni偶 owoce i 偶e nie mo偶na zielonych je艣膰 na surowo i mo偶na z nich robi膰 placki, pizze i wiele innych rzeczy i 偶e, co najwa偶niejsze, nie potrzeba glutenu i jajek, 偶eby ciasto wysz艂o 馃檪

Potrzeba na pizze na dwie osoby (jak kto艣 g艂odny to sam wci膮gnie :p)
– 2 plantany
– 10 g dro偶d偶y 
– 50 ml mleka kokosowego 
– 1 艂y偶eczka miodu (albo cukru jak kto艣 ma w chacie)
–  szczypta soli (ja to daj臋 z p贸艂 艂y偶eczki – lubi臋)
Wykonanie:
– mi贸d/cukier doda膰 do jakiej艣 miski 
– rozkruszy膰 w to dro偶d偶e
– rozmiesza膰 a偶 si臋 rozpu艣ci
– dola膰 mleko, rozmiesza膰
– plantana obra膰 – najlepiej po prostu odcina膰 grubo sk贸r臋 wzd艂u偶 banana, bo rwie si臋, twarda i tak normalnie nie da si臋 obra膰
– pokroi膰 obranego w plastry
– doda膰 do masy p艂ynnej 
– zmiksowa膰 blenderem 
– przykry膰 r臋cznikiem p艂贸ciennym  
– odstawi膰 w ciep艂e miejsce na 30 minut
– zamiesza膰
– rozgrza膰 piekarnik do 200 stopni 
– blaszk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia 
– rozprowadzi膰 mas臋 na papierze, tak, 偶eby mia艂a z 1 cm grubo艣ci i lekko przyklepa膰 艂y偶k膮/r臋k膮, 偶eby si臋 trzyma艂o razem 
– k艂adziemy swoje ulubione dodatki
Co ja daj臋?
– ketchup w艂asnej roboty, lub dobry kupny 
– kie艂bas臋 surow膮 polsk膮  (albo i nie)
– cukini臋
– por posiekany 
– czosnek 
– papryk臋 
– 艣wie偶膮 bazyli臋 
-wk艂adamy do piekarnika na 30 minut
– wyjmujemy i jemy 馃檪 
Poni偶ej zdj臋cia z etap贸w produkcji 
Roz艂o偶one ciasto 
Pierwsza warstwa – ketchup + por + czosnek 
Kolejne sk艂adniki – pokrojona cukinia + pokrojona polska+ papryka+ bazylia
Po 30 minutach w piecu
Na talerzu 馃檪 

One Comment

  1. Wygl膮da wy艣mienicie, 偶eby jeszcze ch臋ci by艂y do zrobienia 馃檪 Raczkuj臋 dopiero w paleo a twoja strona jest super inspiracj膮 do zmian. Dzi臋kuj臋 za super stron臋, to wszystko jest takie ciekawe o czym piszesz. Podziwiam ci臋 za pomys艂owo艣膰 i pracowito艣膰. Powodzenia 馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*