Warzywa w sosie żółtkowym z imbirem

Cześć i czołem!
Dziś fajne śniadanie, lub kolacja
Czasami pytacie na warsztatach co zrobić z żółtkami?

No dobra, używamy białek, żeby zrobić z nich pianę i spulchnić ciasto, lub żeby zrobić bezę. Ale co w tym momencie zrobić z żółtkiem?
Zazwyczaj odpowiadam, że ja je po prostu wypijam tak jak jest :p
Można też sobie włożyć do słoiczka takie żółtka i użyć ich, tak ja ja dziś na śniadanko jako zajebisty sos jajeczny 🙂
Zobacz też  jak wyglądają warsztaty kulinarne
 kliknij   ? ? ? http://bit.ly/2nz0yx4

Potrzeba na jedną porcję:
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 łodyga selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 cm imbiru
– sól, pieprz
– 1 łyżka smalcu
– 2 żółtka

Wykonanie:
– cebulę i czosnek obieramy i kroimy jak kto umie
– marchew i pietruszkę obieramy i kroimy jak kto umie (krążki, paski, julienne itd.)
– imbir obieramy i drobno kroimy nożem
– seler kroimy w półksiężyce
– rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni
– najpierw zasmażamy cebulę z czosnkiem z jakieś 3 minuty
– potem dodajemy marchew i pietruszkę i zasmażamy minutę
–  po czym przykrywany pokrywką na 3 minuty, żeby się poddusiły
– następnie dodajemy imbir i seler
– lekko solimy i pieprzymy
– podduszamy pod przykryciem przez 2-3 minuty
– wyłączamy palnik
– dodajemy żółtka i szybko mieszamy
– natychmiast przekładamy na talerz – nie chcemy, żeby nam się żółtka ścięły od patelni

Uwagi:
– żółtka nie będą w pełni surowe, bo wymieszane z gorącymi warzywami lekko się zetną, dzięki temu powstanie taki fajny naturalny sosik 🙂

Miłego dzionka 🙂
Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*