Bry wiecz贸r 馃檪
D艂ugo nie jad艂em w臋gli, ale od kiedy zacz膮艂em ostro 膰wiczy膰, to zacz膮艂em te偶 powoli s艂ucha膰 naszych dietetyk贸w w Ajwen i teraz Tygrysek mnie pilnuje, 偶ebym wieczorami nie jad艂 mi臋sa, tylko jad艂 w臋gle.
Pr贸bowa艂em r贸偶nych form
– batat贸w jako placki/frytki, komos臋 ry偶ow膮, amarantus, pyry, jag艂y.
Najbardziej jednak mi smakuje kasza gryczana. Nasza, zwyk艂a prosta – tania pospolita gryka. W zasadzie nigdy si臋 藕le nie czu艂em po tej kaszy. Zanim jeszcze przeszed艂em na paleo, to kocha艂em kasz臋 gryczan膮. Gotuj膮c j膮 w restauracji (oczywi艣cie od razu wucht臋), to sobie zawsze misk臋 odk艂ada艂em. Nie mia艂em 偶adnego problemu, 偶eby zje艣膰 j膮 – ot tak, tylko troch臋 soli i zamiesza膰. Nazwa艂em to wykwintne danie – “kasza ze smakiem” :p
Dzi艣 kasza na bogato, bo troch臋 da艂em Asi 馃檪
Potrzeba na 2 porcje:
- 150 g bia艂ej kaszy gryczanej
- 0.25 kg boczniak贸w
- 1 ma艂a cukinia (oko艂o 200 g)
- 1 du偶a cebula
- 4 z膮bki czosnku
- s贸l, pieprz
- 2 艂y偶ki smalcu
- wstawiamy garnek z 1.5 litra wody, 偶eby si臋 zacz膮艂 gotowa膰
- kasz臋 p艂uczemy na sicie pod strumieniem zimnej wody
- wrzucamy odcedzon膮 kasz臋 do garnka z gotuj膮c膮 si臋 wod膮
- lekko solimy (tak z p艂ask膮 艂y偶k臋)
- gotujemy oko艂o 10 minut – a偶 kasza b臋dzie lekko mi臋kka, ale nie zacznie si臋 robi膰 papka – chyba, 偶e kto艣 tak膮 lubi “- a to przepraszam”
- nast臋pnie bierzemy sito i odcedzamy kasze na sicie
- sitko k艂adziemy na pusty garnek i niech sobie oddcieka spokojnie
- cebul臋 i czosnek obieramy i kroimy jak kto umie
- grzyby kroimy jak kto chce
- z cukinii odcinamy obie “dupki” i kroimy w kostk臋
- bierzemy garnek, k艂adziemy na palnik i dodajemy do niego t艂uszcz
- rozgrzewamy t艂uszcz i wrzucamy cebul臋 z czosnkiem
- zasma偶amy 3 minuty
- dodajemy grzyby
- zasma偶amy 3 minuty
- dodajemy cukini臋
- przykrywamy pokrywk膮 i dusimy 5 minut
- podnosimy pokrywk臋
- dodajemy kasz臋
- lekko pieprzymy
- pr贸bujemy, doprawiamy
- nak艂adamy na talerze
- rzodkiewki wyci膮艂em Asi, bo raz, 偶e je lubi, a dwa lubi takie wycinanki
Smacznego 馃檪
Wygl膮da wy艣mienicie! Istne arcydzie艂o 馃檪 Musz臋 spr贸bowa膰 jak najszybciej. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋
Takie proste, a jakie pyszne! Spalaszowalam z przyjemnoscia 馃檪 Od siebie planuje pokombinowac z dodatkiem jablka i majeranku dla przelamania smaku – cos podobnego jadlam w Dobrej Kaszy Naszej i bylo bardzo smaczne. Pozdrawiam, hashimotka Ania