Babka bananowo-cytrynowa

Dzień dobry bardzo!
Wiem, że do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam crash-testy nowych rzeczy :p
Wczoraj było pierwsze podejście do wielkanocnej babki i efekt
smakowy nawet nawet, ale gorzej z utrzymaniem formy (nie chciała – złośliwa baba wyjść z foremki). Dziś skoro świt pobudka i modyfikacja przepisu i  TA-DA!
Baba jak malowana 🙂 Bez glutenowa, bez cukrowa – pyszna 🙂
Chciałem uzyskać coś podobnego do babki piaskowej, jak się mocno wysili wyobraźnie, to nawet się uda 😀 Babka jest w smaku bananowo- cytrynowa z lekko serowym posmakiem. Efekt ten powoduje mąka jaglana, w której ostatnio jestem zakochany.
To będzie moje kolejne ulubione ciasto bo:
– ciężko je zepsuć
– szybko się robi
Do zrobienia fajnie było by użyć dwóch narzędzi – blendera i miksera ręcznego. Ale jak ktoś nie ma (mój mikser ręczny umarł był i niech mu elektro niebo lekkim będzie) to można to zrobić w blenderze kielichowym

Potrzeba na małą foremkę do babki:

  • 5 jajek
  • 4 banany
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100g masła klarowanego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 uczciwe  łyżki miodu
  • 1 cytryna 
  • blender i ewentualnie mikser 
  • forma silikonowa do babki
Wykonanie:
  • włączamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni 
  • masło rozpuszczamy krótko w garnuszku – ale tylko rozpuszczamy! ma być płynne, ale nie wrzące!
  • cytrynę myjemy i szorujemy szczoteczką 
  • z cytryny uzyskujemy skórkę, albo na tarce – jedno-dwa pociągnięcia w jednym miejscu, lub używamy nożyka do skórek – tak, czy owak, chodzi o to, że interesuje nas tylko ŻÓŁTA skórka, a nie to białe pod spodem 🙂
  • banany wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować i miksujemy na gładką masę 
  • jajka wybijamy do miski 
  • dodajemy miód i sodę i miksujemy 30 sekund
  • Cały czas miksująć dodajemy kolejne rzeczy
  • dodajemy zmiksowane banany
  • dodajemy sok z cytryny i skórkę
  • dodajemy płynne masło 
  • dodajemy mąkę jaglaną – ale stopniowo! po jednej łyżce 
  • wylewamy ciasto do formy na babkę
  • wkładamy do piekarnika
  • pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach
  • po czym zmniejszamy temp. do 170 stopni i pieczemy 40 minut
  • po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy 5 minut
  • po czym wkładamy drewnianą łyżkę między drzwiczki i czekamy jeszcze 5 minut
  • wyjmujemy ciasto z pieca
  • dajemy mu 10 minut żeby lekko odpoczęło
  • wyjmujemy ciasto z formy 
Uwagi 1:
Jeśli używamy blendera kielichowego bo nie mamy miksera to robimy tak
  • wrzucamy jajka z miodem i sodą 
  • miksujemy cały czas i dorzucamy po kolei 
  • banany 
  • cytrynę 
  • masło
  • mąkę jaglaną
  • wylać na formę i piec
Uwagi2:
  •  możemy zrobić polewę czekoladową i polać babkę, przepis na czekoladę znajdziesz  TUTAJ

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*