Dzień dobry bardzo!
Wiem, że do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam crash-testy nowych rzeczy :p
Wczoraj było pierwsze podejście do wielkanocnej babki i efekt
smakowy nawet nawet, ale gorzej z utrzymaniem formy (nie chciała – złośliwa baba wyjść z foremki). Dziś skoro świt pobudka i modyfikacja przepisu i TA-DA!
Baba jak malowana 🙂 Bez glutenowa, bez cukrowa – pyszna 🙂
Chciałem uzyskać coś podobnego do babki piaskowej, jak się mocno wysili wyobraźnie, to nawet się uda 😀 Babka jest w smaku bananowo- cytrynowa z lekko serowym posmakiem. Efekt ten powoduje mąka jaglana, w której ostatnio jestem zakochany.
To będzie moje kolejne ulubione ciasto bo:
– ciężko je zepsuć
– szybko się robi
Do zrobienia fajnie było by użyć dwóch narzędzi – blendera i miksera ręcznego. Ale jak ktoś nie ma (mój mikser ręczny umarł był i niech mu elektro niebo lekkim będzie) to można to zrobić w blenderze kielichowym
Potrzeba na małą foremkę do babki:
- 5 jajek
- 4 banany
- 150 g mąki jaglanej
- 100g masła klarowanego
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 uczciwe łyżki miodu
- 1 cytryna
- blender i ewentualnie mikser
- forma silikonowa do babki
- włączamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni
- masło rozpuszczamy krótko w garnuszku – ale tylko rozpuszczamy! ma być płynne, ale nie wrzące!
- cytrynę myjemy i szorujemy szczoteczką
- z cytryny uzyskujemy skórkę, albo na tarce – jedno-dwa pociągnięcia w jednym miejscu, lub używamy nożyka do skórek – tak, czy owak, chodzi o to, że interesuje nas tylko ŻÓŁTA skórka, a nie to białe pod spodem 🙂
- banany wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować i miksujemy na gładką masę
- jajka wybijamy do miski
- dodajemy miód i sodę i miksujemy 30 sekund
- Cały czas miksująć dodajemy kolejne rzeczy
- dodajemy zmiksowane banany
- dodajemy sok z cytryny i skórkę
- dodajemy płynne masło
- dodajemy mąkę jaglaną – ale stopniowo! po jednej łyżce
- wylewamy ciasto do formy na babkę
- wkładamy do piekarnika
- pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach
- po czym zmniejszamy temp. do 170 stopni i pieczemy 40 minut
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy 5 minut
- po czym wkładamy drewnianą łyżkę między drzwiczki i czekamy jeszcze 5 minut
- wyjmujemy ciasto z pieca
- dajemy mu 10 minut żeby lekko odpoczęło
- wyjmujemy ciasto z formy
- wrzucamy jajka z miodem i sodą
- miksujemy cały czas i dorzucamy po kolei
- banany
- cytrynę
- masło
- mąkę jaglaną
- wylać na formę i piec
- możemy zrobić polewę czekoladową i polać babkę, przepis na czekoladę znajdziesz TUTAJ