Żeberka wieprzowe z wolnowaru

Siema!
Żeberka wieprzowe – smaczne i zdrowe! 🙂
Zawsze lubiłem żeberka, czy to pieczone, czy duszone. Kiedyś robiłem w takiej “maziajce” z mleka, ketchupu, musztardy i miodu ale … to se ne vrati .. :p
Robiłem więc różne inne modyfikacje, obsmażałem, obkładałem warzywami i wszytkie te zabiegi
były całkiem spoko.
Ostatnio postanowiłem spróbować czegoś innego. Mamy z Asią teraz fazę na imbir, jemy go dość dużo. Codziennie wieczorem podsmażam różne warzywa na smalcu i dodaję do nich imbir.
Postanowiłem że dodam też do mięsa, Oprócz imbiru użyłem też trawy cytrynowej. Byłem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie. Bardzo fajny efekt wyszedł. Lekko cytrynowe, ale nie kwaśne. Do tego świeży tarty chrzan (robię z mlekiem kokosowym) i sałatką. Delicje 🙂

Potrzeba na 3-4 porcje:
– 1 kg żeberek wieprzowych
– 3 cm imbiru
– 2 szt. sztuki trawy cytrynowej (w marketach można dostać)
– sól, pieprz
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 2 cebule

Wykonanie:
– marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plastry
– imbir obrać i drobno pokroić/posiekać nożem
– trawę cytrynową kładziemy na desce i tępą stroną noża uderzamy wzdłuż łodygi żeby lekko popękała
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie, piórka, półksiężyce
– żeberka kroję w kawałki, tak, żeby po 2-3 kostki były w kawałku
– solę, pieprze i dodaję posiekany imbir
– wkładam żeberka do wolnowaru
– zasypuję warzywami
– dodaję trawę cytrynową
– mieszam
– włączam wolnowar na opcję “low” na 8 godzin

Uwagi:
– do wolnowaru nie dodaję żadnej wody, warzywa i mięso puszczą same wodę

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*