Żeberka z wolnowaru

 Cześć 🙂
Dziś pokażę wam , jak zrobić szybko ( długo :p ) żeberka 🙂
Moja nowa zabawka – wolnowar  zachwyca
mnie coraz bardziej 🙂
Kupiłem półtora kilograma żeberek , po prostu je podzieliłem , posmażyłem chwilę na patelni , wrzuciłem do wolnowaru , dodałem warzywa i samo się zrobiło . Piękna sprawa , smak – boski 🙂

Potrzeba na około 5- 6 porcji 
– 1.5 kg żeberek ” paski “
– 4 marchewki
– 2 pietruszki
– 3 cebule
– 1/2 selera , który jest wielkości grejfruta
– 4 ząbki czosnku
– 4 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki smalcu
– sól , pieprz ziołowy

Wykonanie : 
– najpierw obrałem cebulę , czosnek i pokroiłem w paski/piórka
– obrałem marchew , seler , pietruszkę i pokroiłem w plastry
– żeberka pokroiłem tak , żeby były po dwie kosteczki  w każdym kawałku
– posoliłem i posypałem pieprzem
–  rozgrzałem na kuchence dużą patelnię
– na gorącą patelnię wrzucałem mięso
– obsmażałem po 3 minuty z każdej strony
–  usmażone przełożyłem na chwilę do miski
– patelni nie myłem , od razu na niej smażyłem cebulę i czosnek
– na dno wolnowaru włożyłem przesmażoną cebulę z czosnkiem
– dodałem marchew, pietruszkę i seler
– położyłem na tym żeberka
– na wierzch dodałem koncentrat pomidorowy
– ustawiłem wolnowar na “low”  i czas na 8 godzin
– po 4 godzinach podniosłem pokrywkę
– drewnianą łyżką zamieszałem
– przykryłem pokrywką i gotowało się do końca czasu ,czyli jeszcze 4 godziny

Uwagi : 
– mięso rozpływa się w ustach
– kosteczki same się wysuwają z mięsa 🙂
– kilka porcji zamroziłem razem z warzywami i naturalnym sosem

żeberka 🙂

Obsmażone mięso + warzywa , z koncentratem chwilę przed włączeniem urzadzenia

została mi jeszcze dynia z poprzedniego obiadu , więc oprócz warzyw z gotowania  odgrzałem jeszcze kawałki dyni

Jak mrożę ?
– biorę żołnierki metalowy kubek ( są np. w tezko )
– do kubka wkłądam woreczek
– na porcję daję dwa kawałki żeberka i nabierkę warzyw z sosem
– zawiązuję woreczek , wkłądam do jakiegoś pudełka i do zamrażarki 🙂

9 komentarzy

  1. Anonimowy

    to więcej przepisów na wolnowar – sama mam i się kurzy…. 😉

  2. Anonimowy

    A możecie napisać czemu wybraliście crockpota? Co ma takiego czego nie mają tańsze wolnowary i czy jest to niezbędne/bardzo użyteczne? Przymierzam się właśnie do zakupu czegoś w tym stylu i będę wdzięczna za kilka słów "recenzji".

  3. Anonimowy

    A ja bym chętnie przeczytała porównanie wolnowar vs. szybkowar. Nie koniecznie w kwestii "przed pracą nastawiam, wracam i obiad gotowy". Bardziej chodzi mi o walory odżywcze itd. szybkowar posiadam i zastanawiam się czy w ogóle jest sens kupować kolejne urządzenie, które będzie zajmowało miejsce.

  4. dlaczego crockpot ? bo był za pól ceny na wyprzedaży :p

  5. nie mam szybkowaru , wolnowaru też nie planowałem kupić .
    Akurat przed świętami znalezliśy wolnowar za pół ceny i z ciekawości kupiłem . Moge porównać wolnowar który kupiłem za 200 złoty do pieca konwekcyjnego za kilkadziesiąt tysiecy . Żeberka i pieczeń z wolnowaru wychodzą dużo smaczniejsze , a robię tak samo

  6. Ja mam tani wolnowar z lidla i też się zachwycam 🙂 Mam pytanie: nie dajesz do tych żeberek żadnego płynu? Bulionu czy wina? Mam w lodówce wołowy szponder i szukam inspiracji 🙂

  7. Anonimowy

    Niestety przepis dosyć niesmaczny jak dla mnie. Niezamarynowane żeberka nawet z wolnowaru nie były smaczne. Koncentrat pomidorowy nadał dziwnego posmaku w mięsie. Smalec ? Do już tłustych żeberek to też lekka przesada aczkolwiek myślę że i na taka kuchnie znajda się smakosze 🙂 Pozdrawiam i wyczekuje nowych inspiracji.

  8. Anonimowy

    nie dodaje sie zadnego plynu do wolnowaru. 🙂 i to jest cudowne ,wkladasz miesko z przyprawami, a po paru godzinach otrzymujesz smaczna potrawe w sosie wlasnym. A soosuu! caly garnek.:) potem przelac do rondla odparowac , zagescic , jak wolisz.Pychotka!!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*