Rumsztyk z dynią z patelni

Nasz dzisiejszy obiadek był bardzo szybki .
Z zeszłego zbioru zostały nam jeszcze dynie ( pewnie większość czytelników  pamięta , że obrodziły bardzo na jesieni ) . Korbola raz-dwa potraktowałem
nożem , pokroiłem w kawałki i obsmażyłem na szmalcu . Na tej samej patelni usmażyłem mięso 😉  do tego trochę musztardy , sól himalajska  , pieprz ziołowy i obiad taki wypasiony , że chyba zaraz dosmażę jeszcze trochę :p
Jak za wiele nie kombinuje , tylko szybko  coś robię , to zazwyczaj sam się dziwię jakie to dobre :p
Normalnie to bym podsmażył jeszcze pod tą dynię i czoasnku i cebulki i zioła jakieś bym dodał , a tu proszę , po prostu kawałek dyni na smalcu mi smakuje .Może dlatego , że już dłuższy czas dyni nie jadłem 🙂

Rumsztyki : 
– kupiłem karkówkę wołową , tak około 1 kg
– sól , pieprz ziołowy
– łyżka smalcu

Wykonnaie : 
– mięso zmieliłem ( dwa razy )
– dodałem soli i pieprzu
– dokładnie wymieszałem
– podzieliłem na 5 kulek
– każdą kulkę rozpłaszczyłem dłonią , tak żeby była wielkości 2/3 ręki
– nożem wyrównałem ranty mięsa ( żeby nie było takie poszarpane )
– wziąłem gorącą patelnię ( wcześniej smażyłem na niej dynię i chciałem , żeby ten smak został , więc jej nie czyściłem )
– położyłem kotlety , dałem łyżkę smalcu
– smażyłem sobie po 3 minuty z każdej strony , a Asi smażyłem po jakieś 7 minut z każdej strony ( Asieńka niespecjalnie lubi półsurowe mięso )

Dynia smażona na smalcu : 
– dynia
– kilka łyżek smalcu
– sól, pieprz ziołowy
– 2-3 łyżki  czosnku niedźwiedziego
Wykonanie : – dynię przekroić na pół i usunąć miązsz i pestki ( jak się komuś chce to może wypłukać pestki , rozłożyć na gazecie i suszyć na kaloryferze a potem zjeść )
– połówki dyni pokroiłem na jeszcze mniejsze kawałki , żeby łatwiej było nożykiem odciąć skóre
– z każdego kawałka odcinam skóre i jeśli jest gruba dynia , to kawałki przkrawam wzdłuż , żeby nie były grubsze niz 1.5cm , wielkość nie ma znaczenia , mi najlepiej się smaży takie wielkości paczki tik – taków  :p
– rozgrzewam patelnię i  na gorącą wrzucam kawałki dyni , ale tak , żeby nie nachodziły na siebie
– dodaję łyżkę smalcu i smażę na średnim ogniu  z każdej strony po jakieś 4 minuty rochę
– solę , pierzę i posypuję  trochę czosnkiem niedźwiedzim

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*