Szynka i gulasz w jednym wolnowarze

Siemanko 馃檪

Kolejne danie z wolnowaru 馃檪
Tym razem zrobi艂em dwa w jednym . Kupi艂em kawa艂 szynki ( 2.5kg) . Ciekawo艣膰 mnie
z偶era艂a czy to si臋 tak da przerobi膰 . Da si臋 :p Ledwo si臋 zmie艣ci艂o wszystko , ale uda艂o si臋 wy艣mienicie 馃檪
Po艂ow臋 zostawi艂em jako piecze艅 , a po艂ow臋 pokroi艂em i doda艂em do warzyw i mam gulasz 馃檪

Potrzeba na 7 porcji pieczeni i 7 porcji gulaszu :
– szynka 2.5 kg
– marchewka 3 sztuki
 – pietruszka 2 sztuki
– cebula 3 sztuki
– czosnek 4 z膮bki
– papryka 2 sztuki
– seler 1/2 selera wielko艣ci grejfruta
– s贸l, pieprz zio艂owy

Wykonanie : 
– cebul臋 i czosnek obra膰 i pokroi膰 jak kto chce ( ja pokroi艂em cebul臋 w pi贸rka a czosnek w plastry )
– marchew i pietruszk臋 obra膰 i przekroi膰 ka偶d膮 na wzd艂u偶 na p贸艂 i pokroi膰 na p贸艂plasterki
– seler obra膰 i pokroi膰 w kostk臋
– papryk臋 przekroi膰 na p贸艂 , wyj膮c gniazdo nasienne z pestkami i wyrzuci膰 , a papryk臋 pokroi膰 jak kto chce ( ja pokroi艂em w szersze paseczki )

Wykonanie : 
– pokrojone warzywa uk艂adamy na dnie wolnowaru
– mi臋so solimy i pieprzymy z ka偶dej strony dok艂adnie
– k艂adziemy szynk臋 na warzywach
– przykrywamy pokrywk膮
– ustawiamy czas na 10 godzin
– ustawiamy opcj臋 “Low”
– po 7 godzinach podnios艂em pokrywk臋 i obr贸ci艂em mi臋so na drug膮 stron臋
– gdy min臋艂o te 10 godzin po prostu wy艂膮czy艂em wolnowar i zostawi艂em na ca艂y dzie艅 偶eby wystyg艂o wszystko
– wieczorem wyj膮艂em mi臋so na talerz i w艂o偶y艂em do lod贸wki
– warzywa w kamionkowej misie te偶 oczywiscie w艂o偶y艂em do lod贸wki
Dlaczego ?
– mi臋so kt贸re jest ugotowane/upieczone ci臋偶ko si臋 kroi na 艣wie偶o . Gdy si臋 je w艂o偶y do lod贸ki na kilka godzin to mi臋so si臋 “艣ci膮ga ” i 艂atwiej si臋  kroi ( nie rozwala si臋 )

Mi臋so zrobione, po nocnym odpoczynku w lod贸wce , lekko si臋 kroi i nie rozpada si臋

Moj膮 metod膮 ” kubeczkow膮 ” pomroozi艂em plastry mi臋sa  , do ka偶dej porcji da艂em p贸艂 nabierki warzyw

reszt臋 mi臋sa ( a konkretniej po艂ow臋 ) pokroi艂em w kostk臋 , doda艂em do warzyw i zamiesza艂em – w ten spos贸b otrzyma艂em gulasz 馃檪
Gulasz tak samo “metod膮 kubeczkow膮 ” pomrozi艂em

9 komentarzy

  1. Widz臋, 偶e Wam si臋 spodoba艂 wolnowar. 馃檪 Ja na razie piek臋 mi臋sko w piekarniku, ale poma艂u zastanawiam si臋 nad wolnowarem. Mam pytanie o kwesti臋 zu偶ycia energii, du偶o pr膮du to z偶era? Bo mam wra偶enie, 偶e jak co艣 tyle godzin chodzi to si臋 za 艣wiat艂o nie wyp艂ac臋 馃檪

  2. Witam,czy u偶ycie szybkowaru popsuje to danie?

  3. podobno ma艂o pradu zjada, pono膰 mniej niz piekarnik

  4. szczerze m贸wi膮c nie wiem, nie mam szybkowaru , ale efekt chyba wyjdzie taki sam

  5. Anonimowy

    Witam, mam w膮tpliwo艣ci co do szybkowaru, mia艂am go kiedy艣, ale nie lubi艂am, tego gara, wolnowar to co innego, z niego dania s膮 po prostu super. Pozdrawiam.

  6. Anonimowy

    Lubi臋 tak偶e, garnek rzymski, a ostatnio zakocha艂am si臋 w 偶eliwnych, te te偶 s膮 super, najlepiej do indukcji i do piekarnika u偶ywa膰. Blog po prostu rewelka, dopiero go odkry艂am, ale ju偶 wiem 偶e jest super.Pozdrawiam i mi艂o艣ci w Nowym Roku 偶ycz臋.

  7. Dzi臋ki i pozdrawiamy 馃檪

  8. Mam wolnowar od kilku miesi臋cy i najlepsze co zrobi艂am w nim to konfitury 艣liwkowe – palce liza膰 i bez ci膮g艂ego mieszania w garnku (co i tak nie gwarantowa艂a, 偶e si臋 nie przypali. Drug膮 super potrawa to ca艂e piersi kurczaka w 10 minut – soczyste i mi臋ciutkie.
    Wasz blog jest naprawd臋 艣wietny – na pewno wypr贸buj臋 niejeden przepis do wolnowaru. Mam te偶 szybkowar i te偶 z ca艂ego serca polecam – gotowanie zup (a u mnie musi by膰 codziennie zupa:) to czysta przyjemno艣膰. Oczywi艣cie go艂膮bki i ca艂a masa innych potraw. Pozdrawiam Ania:)

  9. my z wolnowaru bardzo zadowoleni 馃檪
    Zupy, sosy, gulasze, mi臋so, szynki wszystko szybko, tanio i smacznie 馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

*