Mus orzechowo – gruszkowy

Potrzeba na 2-3 porcje :
– 200gram orzechów włoskich
– 2 gruszki
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1/2 cytryny

Wykonanie :
– gruszki umyć
– pokroić w kostkę
– na patelni rozgrzać masło
– wrzucić gruszki
– zasmażać około 5 minut
– zostawić do ostygnięcia
– orzechy przebierz dokładnie , żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki skorupek
– blenderem zmiksować kawałki gruszek
– wycisnąć sok z cytryny 
– dosypać orzechy
– zmiksować na gładką masę
– jeśli wydaje Ci się , że masz już gładką masę , to pomiksuj jeszcze z pół minuty :p
– przełożyć do pucharków, kieliszków , czy co tam macie w chacie pod ręką :p

Uwagi :
– kilka kawałeczków przesmażonej gruszki i orzeszków sobie odłożyłem do dekoracji deserku
– orzechów nie moczyłem tym razem , chciałem żeby ten wytrawny smak komponował się ze słodyczą gruszki 

4 komentarze

  1. Brzmi zachęcająco:) na pewno wypróbuję!

  2. pewnie , to bardzo prosty deser 🙂
    Pozdrawiamy

  3. Pycha!!!!!!!!!!pyszny i banalnie prosty, dzięki!

  4. Hi hi 😉
    Smacznego 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*