Przyprawy , zioła

Przyprawy , zioła .
Ostatnio ktoś mi powiedział , no dobra , pokazujesz zakupy ,  wszystko fajnie, ale nie napisałeś nic o przyprawach  jakich używasz . Zawsze jak podaję jakiś przepis to piszę jakie przyprawy dodaję . Jeśli ktoś by chciał sobie zrobić mały zapas , żeby później nie szukać po sklepach , to proszę , tak wygląda mój aktualny zapas . W sezonie wiosna-lato-jesień używam ziół które mam w doniczkach na balkonie . Zimą zostają te które ususzyłem , lub musiałem kupić gotowe. Tylko rozmaryn mam cały rok świeży, teraz stoi w pokoju na oknie  i nawet w grudniu pięknie na niebiesko puścił kwiatki :). Każdy kogo się zapytam jakie zna przyprawy wymieni : sól, pieprz , paprykę i może majeranek , dalej będzie ciężko :p .
Sól – używam głównie  kamienną niejodowaną , taką jaka idzie do kiszenia, oraz sól himalajską – do doprawiania mięsa , sosów, gdy robię  większe ilości w garnkach .
Pieprz – używam praktycznie tylko ziołowy , zwykły pieprz  używam naprawdę rzadko .

Dobra , na zdjęciu powyżej , od lewej strony na niższej półce znajdują się :
– kurkuma – daję do różnych sosów, do ryby , kurczaka
– kozieradka – dodaję do wszelkiego rodzaju leczo i dań ” na winie ” – czyli co się nawinie , idzie do gara
– żelatyna – wiadomo , do zagęszczania , np. musu do ciasta , lub do galarcików jarzynowych
– papryka wędzona – do gulaszów, sosów , mięsa
– ziele angielskie – zupy i sosy
– kmin rzymski – do wszelkich dań z kapustą
– cynamon – do deserów , do posypania kawy
– sól kamienna – zamiast soli spożywczej
– majeranek – mięsa , sosy , zupy
– sproszkowana trawa cytrynowa – do zup, sosów , ryb , wszystkiego gdzie używam do gotowania mleka kokosowego
– laski wanilii – do deserów i kawy
– trawa cytrynowa suszona w kawałkach – do pieczenia ryb w foli , zamiast cytryny – pięknie pachnie
– czosnek niedźwiedzi – to takie ziele ,nie jest ostre jak czosnek , daje aromat i  pachnie podobnie do czosnku , a nawet lepiej , genialna przyprawa do mięsa , sosu , zupy
– sól himalajska – do mięs, ryb , wszelkich kotletów . Używam jej do porcyjnych dań np. kawałek schabu + warzywa na patelni . Szkoda mi jej garściami sypać do rosołu .
– pieprz ziołowy – moja wielka miłość , łagodniejszy od czarnego pieprzu , dodający fajnego aromatu potrawą

Na górnej półce w słoikach  , dla dociekliwych napiszę :
– pestki dyni
– sezam
– słonecznik
– dwa słoiki orzechów włoskich
– słoik suszonych grzybów
– orzechy laskowe 
-zwykle ,  mamy jeszcze nerkowce , ale akurat Asia zjadła :p

– Estragon – daję do wszelkich warzyw smażonych na tłuszczu na śniadanie , pięknie pachną i smakują!
– imbir – jak mam do używam korzeń , a jak się skończy to proszek , do sosów , zup , genialnie łączy sięz trawą cytrynową , czarnuszką , wiesiołkiem
– liście laurowe – do zup i sosów
– cząber – do sałatek , sosów
– kolendra – do zup kremów – np. szparagowej , kalafiorowej
– owoce jałowca – do dziczyzny , marynat
– oregano – praktycznie zawsze daję razem z bazylią i tymiankiem , do wszystkiego co ma w składzie pomidory :p
– gałka muszkatułowa – do szpinaku , jarmużu

Uwagi :
Oprócz tego co mam w tej chwili  używam też innych przypraw , które mi się akurat skończyły jak :
– czarnuszka – do leczo wszelkiego rodzaju dodaję
– wiesiołek – też do leczo , oraz wszelkich dań cygańskich – jednogrankowych
– tymianek zwykły – głównie korzystam ze świeżego z balkonu , do zup , sosów
– bazylia – również wolę świeżą , do wszystkiego gdzie jest pomidor 😛

4 komentarze

  1. Anonimowy

    Tak z ciekawości czy te zioła z ostatniego zdjecia rożnych firm sa już wolne od glutenu? Nie chodzę po sklepach, zioła kupuje u zielarza bo jakiś czas temu był napis "moze zawierać śladowe ilości glutenu" i jako celiak już nie ryzykowałam testów na sobie;-) jestem ciekawa jak to jest dzis, jeśli to nie jest problem dla Ciebie:-)
    I zazdroszczę Twej małżonce, ze jej tak smacznie i urozmaicenie gotujesz:-) pozdrawiam:-)

  2. Wielu z tych ziół i przypraw nie można niestety stosować w Hashimoto 🙁

  3. Tak , jak już w kilku miejscach pisałem , głównie bazuję na ziołach które sam wychoduję/zasieję . Teraz sezon zimowy to się wspieram trochę torebkami , bo te przyprawy co miałem pomrożone, lub posuszone , po prostu mi się kończą . Nie zwracam uwagi na to czy mają napisane że są bez glutenu , jakoś tego " że mogą zawierać śladowe ilości glutenu " się nie boimy :p , poza tym używam ich mało . Jeśli jednak do czegoś mam choćby najmniejszą wątpliwość , to Asi tego nie daję do jedzenia , jem sam
    Pozdrawiam
    Paweł

  4. tak , jak odpisałem komentarz wyżej , Asia nie je wszystkiego tego co ja 🙂
    Blog jest paleo , a nie o protokole autoimmunologicznym . Poza tym robimy go dla ludzi którzy całe życie żywili się chlebkiem ,naleśniczkami , pierożkami , kluseczkami , ciasteczkami . Jak takiej osobie mówię , że ma nie jeść zbóż i ni pić mleka , to wielkie oczy , że umrze z głodu , bo już nic innego do jedzenia nie ma …
    Jest … o tym jest ten blog 🙂
    A osoby które " są już bardziej w temacie " same wiedzą co dodatkowo należy robić , czego jeszcze należy unikać i jak bardzo trzeba na wszystko uważać 🙂
    Pozdrawiam serdecznie
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*