Kotlety mielone z puree z batatów

Potrzeba na 4 porcje :
– 0.5 kg mięsa mielonego ( ja mielę sam w domu , głównie wieprzowinę : łopatkę,albo karkówkę )
– 3 średnie cebule
– 4 ząbki czosnku 
– sól, pieprz
– łyżka majeranku
– 2 bataty
– 3 łyżki tłuszczu ( smalec/masło klarowane ) 

Wykonanie :
– 3 cebulę i czosnek obrać
– pokroić jak kto umie
– bierzemy patelnię , stawiamy na kuchence i zapalamy gaz ( nucąc  pod nosem Kazika “gaz , gaz , gaz , gaz ,gaz ,gaz , gaz na ulicach “)
– na patelnię dajemy łyżkę tłuszczu 
– na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem , smażymy około 2-3 minut
– mięso mielone wrzucić do miski 
– na mięso rzucamy przesmażoną  cebulę z czosnkiem ( patelni nie myć ! )
– dodajemy sól, pieprz , majeranek
-mieszamy trochę drewnianą łyżką , żeby sobie łapek nie poparzyć od gorącej cebuli i czosnku
– jak trochę zamieszamy , to już można łapkami mieszać
– mieszać równo i uczciwie !
– jeśli wydaje się wam , że dobrze wymieszaliście , to zróbcie tak :
– mięso zbierzcie dłonią razem i mając je w ręce z wysokości około 30 cm ciśnijcie w miskę ( drugą łapką trzymajcie miskę , bo pofrunie :p ) , jak masa uderzając w dno miski trzyma się ” w kupie ” to jest dobrze wymieszane . Ja tak rzucam kilka razy
– jak juz masa mielona jest ścisła , to urywam kawałki i formuje kulki wielkości piłeczki tenisowej
– kulki kładę na deskę i spłaszczam dłonią , żeby miały kształt okrągły i grubość około 1,5-2 cm
–  brudną patelnię po cebuli przetrzeć kawałkiem ręcznika papierowego , żeby była czysta
– patelnia na kuchenkę – gaz – 1 łyżka tłuszczu- rozgrzać
– kłaść ostrożnie kotlety na gorący tłuszcz 
– smażyć na średnim ogniu około 5 minut
– obrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut

Puree z batatów :
– bataty obrać
– pokroić bataty na kawałki , nie muszą być małe
– bataty włożyć do garnka , zalać wodą , tyle , żeby poziom wody był trochę wyżej niż bataty
– dać szczyptę soli i gotować około 30 minut 
– 1 cebulę obrać i pokroić
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
– dodać cebulę
– smażyć około 3-4 minut
– do zlewu wstawić sito , wlać/wsypać bataty
– do pustego garnka wsypać odcedzone bataty
– dodać przesmażoną cebulę
– zmiksować blenderem
– spróbować czy jest dość słone

Uwagi :
– w kotletach nie ma jajka , nie potrzeba , poza tym Asia ma nietolerancje pokarmową na jajka 
– jak ktoś chce dodać jajka do masy mięsnej , to śmiało ! będzie lepsze 🙂 na pół kilo mięsa lekko dwa jaja można wbić w masę i wymieszać
– jak ktoś się boi kłaść kotlety na gorący tłuszcz ( bo pryska , bo gorąco , bo strasznie .. ) , to robi tak :
– szpachtułką lub łopatką podważa surowy kotlet i delikatnie zsuwa z łopatki na patelnie , można popchnąć np. drewnianą łyżka , żeby delikatne dłonie były bezpieczne :p
– jako dekorację i “warzywko” dałem zieloną cykorię

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*