Tatar z łososia

Potrzeba na jedną porcję :

– 80 gram łososia ( świeżego , lub wędzonego )
– 1 ogórek kiszony
– pół cebuli
– łyżka kaparów  ( nie musi być jak ktoś nie lubi )
– 1 jajko
– 1/4 cytryny
– sól,pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie :
– cebulę obrać , pół cebuli postarać się pokroić jak najdrobniej się da ( ale lepiej kroić grubo i mieć palce , niż kroić drobno i krojąc biała cebulę , otrzymywać czerwoną cebulę w kostkę .. )
– ogórek również postarać się pokroić tak drobno jak cebulę
– łososia kładziemy na desce , kroimy w drobną kostkę
– wrzucamy łososia do jakiejś miseczki
– dodajemy do łososia oliwę , sól , pieprz i wyciskamy sok z cytryny
– mieszamy
– na talerzu układamy tak jak umiemy / tak jak nam się chce : posiekany ogórek, cebule, kapary  , łososia
– rozbijamy jajko i teraz najtrudniejsza rzecz dla większości osób – oddzielenie żółtka :p
 INSTRUKCJA ODDZIELENIA ŻÓŁTEK :
– bierzesz miskę
– nad miską trzymasz w ręce jajko tak żeby leżało poziomo
– drugą ręką bierzesz jakiś większy nóż
– DELIKATNIE   uderzasz nożem  TĘPĄ strona ostrza w jajko
– jeśli skorupka nie pęknie , to uderzasz jeszcze raz DELIKATNIE ( jak walniesz z całej siły to będziesz mieć jajecznice prosto z ręki :p ) . Lepiej popukać kilka razy , niż raz za mocno
– gry w skorupce zrobi się dziurka/pęknięcie , to
– odkładasz nóż na bok
– chwytasz od dołu obiema łapkami jajko i kciukami delikatnie pociągasz za szczeliny jajka
– otrzymasz dwie połówki , w jednej musisz mieć żółtko , przy rozerwaniu część białka wpadnie do miseczki nad którą ,mam nadzieje , rozbijasz jajko :p ( jak nie to możesz już wycierać stół :p )
– Dobra , zakładam że operacją się udała i żółtko pływa w jednej z połówek skorupki
– ale ono ma pewnie jeszcze wokoło siebie białko
– tak więc delikatnie ( nad ta miską , gdzie już masz resztę wyciekniętego białka ) przelej żółtko z jednej skorupki do drugiej , a nadmiar białka ma spaść do miski
– jeśli się udało , to żółtko możesz  dać do kieliszka
– jeśli nastąpił wypadek i w którymkolwiek momencie żółtko wypadło do miski z białkiem , to łyżka trzeba je ostrożnie  wyłowić

Jest też inny sposób , szybszy , ale jak ktoś nie lubi mieć klejących łapek to raczej dla niego system nie do przejścia :p
Po prostu nad miską rozbić jajko i wybić sobie na dłoń , tak , żeby między palcami przeciekło białko , a żółtko zostało na dłoni ( rękę później wytrzeć we włosy można , bo jajko ponoć dobrze na włosy robi :D:D:D:D:D )

Uwagi :
– żółtko podane osobno ładnie wygląda , ale spokojnie można je wbić do miseczki jak mieszacie pokrojonego łososia , nie trzeba będzie później na talerzu tego wszystkiego mieszać 
– jeśli ktoś robi sobie  i nie chce mu się bawić , to po prostu wszystko wkrawa do jednej miski , do niej też wybija żółtko , miesza i je :p szybko , sprawnie , w jednym naczyniu , mało mycia po śniadaniu 🙂
– jak ktoś nie może jajek to sobie temat odpuszcza , też będzie dobrze smakować

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*