Śledziki w pomidorach i śledziki w occie z ogórkiem i cebulką

Potrzeba na dwa półlitrowe wiaderka po maśle klarowanym :

Śledź w pomidorach/po kaszubsku:
Potrzeba : 
– 1/4 kg marynowanych śledzi, np. z TEGO przepisu
– 2 cebule
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
– pół szklanki oliwy z oliwek
– 1 liść laurowy , 2 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła klarowanego 

Wykonanie : 
– cebulę obrać , pokroić jak kto umie ( najładniej będzie w krążki )
– rozgrzać masło na patelni
– dorzucić cebulę
– smażyć 2-3 minuty , zamieszać co jakiś czas
– dodać do cebuli koncentrat pomidorowy , pomieszać 
– smażyć około 3-4 minut
– patelnię z cebulą i koncentratem zostawić do ostygnięcia ( dałem na balkon na 15 minut )
– do miseczki/wiaderka wlać oliwę z oliwek
– dać szczyptę soli i pieprzu , liścia i ziela angielskiego
– dorzucić cebulę z koncentratem
– dodać ocet
– zamieszać
– śledzie wyjąć z zalewy , pokroić w paseczki/ kawałki , takie żeby “na raz ” do ust wchodziły
– dorzucić śledzie do miski i wymieszać delikatnie razem
– szczelnie zamknąć/owinąć folią spożywczą
– minimum 24 godziny w lodówce i można jeść

Śledzie w occie z ogórkiem kiszonym i cebulką : 
Potrzeba : 
1/4 kg marynowanych śledzi ,  np. z TEGO przepisu
2 cebule
– 2 ogórki kiszone ( jak bardzo duży , to jeden )
– 1 liść laurowy , 2 kulki ziela angielskiego
– sól , pieprz
– 2 łyżki octu jabłkowego
– pół szklanki  oliwy z oliwek

 Wykonanie :
– w garnku zagotować 2 szklanki wody
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie ( najładniej będzie w krążki )
– gdy woda będzie się gotować , wrzucić pokrojoną cebulę
– gotować minutę
– cebulę wyjąć na sitko i przelać zimną wodą
– do miski wlać oliwę z oliwek
– dodać liścia , ziela angielskiego
– dodać ocet, szczyptę soli i pieprzu
– dodać wystudzoną cebulę
– ogórka pokroić jak kto umie ( może być np. w kostkę ) i dodać do miski
– śledzie wyjąć z marynaty
– pokroić w paseczki ( wielkość na jednego kęsa )
– dodać pokrojone śledzie do miski
– delikatnie wymieszać
– szczelnie zamknąć / owinąć folią spożywczą
– włożyć do lodówki na minimum 24 godziny

Uwagi :
– gotowe śledzie w lodówce wytrzymają kilka dni , nie zepsują się, zresztą przy małej ilości to raz dwa ich nie będzie :p
– przed podaniem / jedzeniem , zamieszać i spróbować , jeśli jest mało słone , lub pieprzne , to doprawić , zamieszać i dopiero nakładać/podawać / jeść

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*