Zupa na rydzach

 Dla 2 osób potrzeba :
– 4 rydze
– 1 mała marchew
– 1 mała cebula
– 1/2 korzenia pietruszki
– 2 ząbki czosnku 
– 200 ml rosołu  TU
– łyżka masła klarowanego 
– sól, pieprz
– rozmaryn – igły 10 sztuk 

Wykonanie :

– należy pójść do lasu i nazbierać grzybów :p
– rydze umyć , oczyścić z piachu i igliwia i pokroić w dość duże kawałki ( ale takie żeby dało się łyżką nabrać :p )
– marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
– cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– w garnku rozgrzać masło
– wrzucić rydze i cebulę z czosnkiem  , smażyć 5 minut
– dorzucić resztę warzyw , przesmażyć 5 minut
– zalać rosołem ,dodać przyprawy ,  gotować  30 minut

uwagi :
– grzybów oczywiście można dać więcej , ja zrobiłem trochę mniej niż pół na pół grzyby/warzywa bo akurat tylko kilka rydzów wczoraj znalazłem
– jeśli w lodówce są inne ugotowane warzywa , to można ich śmiało użyć( ja miałem jeszcze 2 krążki ugotowanego patisona )
– rozmaryn jest bardzo mocny w smaku , dlatego lepiej dać mniej , niż potem mieć gorzki obiad
– można posypać posiekaną natką pietruszki

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*