Porcja dla 2 osób :
– 1/4 patisona
– 2 marchewki
– 5 ząbków czosnku
– 1/4 dyni ( dynia wielkości piłki nożnej )
– sól , pieprz
– marchew obrać i pokroić w plastry
– patisona umyć , pokroić na kawałki
– dynie umyć , pokroić w kawałki ( miąższ wydłubać )
– na blaszce układamy warzywa skórą w dół, tak żeby nie leżało nic jedno na drugim
– czosnek obrać , pokroić jak najdrobniej i posypać po warzywach
– posolić i popieprzyć
– pieczemy w piekarniku na 190 stopni 35-40 minut
Uwagi :
– jeśli skóra będzie komuś za twarda w patisonie , lub dyni, to niech jej nie je , ale ja osobiście bardzo lubię jeść tak pieczoną dynię razem ze skórą
– tak zrobione warzywa można jeść jako dodatek do obiadu – wystarczy dołożyć jakieś mięso/rybę
– można je jeść na śniadanie – dołożyć jajka , kiełbasę , rybę , sałatki itd .
– albo można zjeść ot tak po prostu
– żeby zwiększyć sytość można polać sobie dowolnym sosem na bazie oliwy