Wątróbka na żubrówce duszona w jabłkach + puree z batatów

Potrzeba dla 2 osób:
– 0.3 kg wątróbki drobiowej
– 2 cebule
– 1 duże jabłko
– 2 łyżki
masła klarowanego
– łyżka majeranku
– sól,piperz
– 40 ml żubrówki ( kieliszek)
-1 batat

Wykonanie :

Puree z batatów :
– batata obrać , pokroić na kawałki , zalać wodą tak , żeby tylko przykryć , gotować 20 min 
– 1 cebulę obrać, pokroić jak kto umie
– sprawdzić czy batat jest miękki ( dźgnąć kawałek widelcem , jak wchodzi łatwo to już )
– odcedzić bataty na sitku
– w tym samym garnku co było gotowane rozgrzać łyżkę masła
–  wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut
– dorzucić odcedzone bataty
– posolić
– zmiksować blenderem na puree

Wątróbka : 
– cebulę obrać, pokroić jak kto umie
– jabłko pokroić w kostkę ( bez gniazda nasiennego i pestek ) 
– na patelni rozgrzać masło
– wrzucić wątróbkę ,  natychmiast przykryć pokrywką ( bo zaraz zacznie się “sylwester”)
– zmniejszyć ogień , jak przestanie strzelać podnieść pokrywkę 
– dodać pokrojoną cebulę i jabłka
– dodać majeranek
– podsmażać około 5 minut
– wlać żubrówkę , przykryć pokrywką
– dusić 10 minut
– podnieść pokrywkę , posolić, popieprzyć
– zamieszać i nakładać na talerz

Uwagi :
-dobrze by było jakby patelnia  była trochę głębsza , bo jak jabłko puści sok + żubrówka to wytworzy się sosik
– konieczna będzie pokrywka , żeby przykryć patelnię , bo inaczej ściany i sufit do malowania :p
–  bardzo ważne jest żeby doprawiać wątróbkę na samym końcu , bo sól powoduje ze wątróbka się ścina ( jeśli osolicie wątrobę  najpierw , przed smażeniem , to będzie strasznie twarda i niedobra )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*