Sos Vinaigrette

Potrzeba na około pół litra sosu :

2 ząbki czosnku
1,5 szklanki oliwy z oliwek
1 pomarańcza
1 pęczek pietruszki zielonej
1 pęczek koperku
1 łyżeczka musztardy
sól,pieprz
50 ml octu jabłkowego
blender
– pomarańcz obrać i porozwalać na mniejsze kawałki , wrzucić do blendera
– czosnek obrać i dodać do pomarańczy
pietruszkę i koperek pokroić ( nie musi być drobno , można kilka razy nożem przeciąć ,
 chodzi o to żeby blender się nie męczył z długimi witkami ) i wrzucić do blendera
-dodać musztardę , ocet jabłkowy , oliwę
– dodać  plaska łyżkę soli ,1/4 łyżeczki pieprzu 
– miksować przez 2 minuty aż  się zrobi jednolita zielona konsystencja
uwagi :
– sos nadaje się do wszelkiego rodzaju surówek , sałatek , warzyw gotowanych
– w zależności od tego jak duże pęczki zieleniny nam sprzedadzą ,
tak gesty wyjdzie nam sos.Jeśli będziecie widzieć ze robi się gesty
 jak jogurt to dolejcie trochę oliwy
-taki sos najlepiej wlać w słoik , zakręcić i trzymać w lodowce , tydzień wytrzyma

 

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    sos robiłam parę dni temu – jest przepyszny!

  2. cieszę się , ja ten sos ciągle zmieniam :p żeby sałatki nie smakowały codziennie tak samo 🙂
    czasami zamiast pomarańczy dodaje soku jabłkowego , a zamiast zielenin dodaje duuzo musztardy . Jaki mam nastrój , taki robię sos 🙂
    Pozdrawiam
    Paweł

  3. agaboisiepaleo

    a można zrobić majonez – żółtko – musztarda – olej?

  4. można 🙂
    ja nie robię , tylko dlatego, że Asia ma nietolerancję pokarmową jajek 🙂
    pozdrawiam
    Paweł

  5. Anonimowy

    Za ten przepis jestem dozg.on.nie wdzięczna! !! Magda

  6. cieszę się 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*