Potrzeba na około pół litra sosu :
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki oliwy z oliwek
1 pomarańcza
1 pęczek pietruszki zielonej
1 pęczek koperku
1 łyżeczka musztardy
sól,pieprz
50 ml octu jabłkowego
blender
– pomarańcz obrać i porozwalać na mniejsze kawałki , wrzucić do blendera
– czosnek obrać i dodać do pomarańczy
pietruszkę i koperek pokroić ( nie musi być drobno , można kilka razy nożem przeciąć ,
chodzi o to żeby blender się nie męczył z długimi witkami ) i wrzucić do blendera
-dodać musztardę , ocet jabłkowy , oliwę
– dodać plaska łyżkę soli ,1/4 łyżeczki pieprzu
– miksować przez 2 minuty aż się zrobi jednolita zielona konsystencja
uwagi :
– sos nadaje się do wszelkiego rodzaju surówek , sałatek , warzyw gotowanych
– w zależności od tego jak duże pęczki zieleniny nam sprzedadzą ,
tak gesty wyjdzie nam sos.Jeśli będziecie widzieć ze robi się gesty
jak jogurt to dolejcie trochę oliwy
-taki sos najlepiej wlać w słoik , zakręcić i trzymać w lodowce , tydzień wytrzyma
sos robiłam parę dni temu – jest przepyszny!
cieszę się , ja ten sos ciągle zmieniam :p żeby sałatki nie smakowały codziennie tak samo 🙂
czasami zamiast pomarańczy dodaje soku jabłkowego , a zamiast zielenin dodaje duuzo musztardy . Jaki mam nastrój , taki robię sos 🙂
Pozdrawiam
Paweł
a można zrobić majonez – żółtko – musztarda – olej?
można 🙂
ja nie robię , tylko dlatego, że Asia ma nietolerancję pokarmową jajek 🙂
pozdrawiam
Paweł
Za ten przepis jestem dozg.on.nie wdzięczna! !! Magda
cieszę się 🙂