Potrzeba dla 2 osób :
– 2 jabłka
– pół słoiczka powideł śliwkowych ( najlepiej swoich , bez cukrowych )
– 1 banan
– 1 szklanka mleka kokosowego Tu
– 2 łyżki prażonych migdałów TU
– 1/4 cytryny
Wykonanie :
– nagrzać piekarnik na 200 stopni
– jabłko postawić ogonkiem do góry , odciąć wierzch , tak żeby była “czapeczka “
– łyżeczką wygrzebać od góry dziurkę, tak żeby powybierać pestki i gniazdo nasienne
– do dziurki włożyć powidła
– nałożyć czapeczkę
– piec w piekarniku 15-20 minut ( w zależności od tego jak duże jest jabłko i jak twarde )
Sosik bananowy :
– zagotować mleko kokosowe
– obrać banana , połamać na mniejsze kawałki i dodać do mleka kokosowego
– wycisnąć ćwiartkę cytryny
– zmiksować blenderem
Jabłko wyjąć na talerz , polać sosem i posypać prażonymi migdałami
uwagi:
– jak już jabłko zacznie pękać i lecieć z niego sok , to już jest gotowe do wyjęcia
– obok jabłuszek jest sałatka owocowa , którą akurat miałem pod ręką , bardzo fajnie owoce pasują do takiego deserku 🙂