Potrzeba na 1 porcje :
2 plastry świeżego ananasa
1 kawałek łososia
100 ml mleka kokosowego TU
2 łyżki wiórków kokosowych
1/4 cytryny lub pół kieliszka octu jabłkowego
łyżka tłuszczu
sól, pieprz
– rozgrzać patelnię na sucho
– położyć na niej plastry/kawałki ananasa
– obsmażyć chwilę z każdej strony , żeby się lekko zrumienił
– ananasa przełożyć na talerz , na tę patelnię wlać mleko kokosowe
– do mleka włożyć kawałek łososia , posolić , popieprzyć , przykryć pokrywką
– gotować 12 minut
– podnieść pokrywkę , wycisnąć sok z 1/4 cytryny ( albo wlać ocet) i wyspać wiórki kokosowe
– zamieszać delikatnie , jeśli dużo mleka odparowało to trochę dolać , przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut
– na talerzu na ananasach kładziemy rybę i polewamy wszystko sosem
uwagi :
– ananasa należy obrać 🙂 . W tym celu , obcinamy mu “pióropusz” . Następnie obcinamy nożem skórę , dość grubo trzeba to robić , żeby nie zostawiać ” oczek ” . Obranego ananasa kroimy w plastry , w środku będzie
widać takie jasne kółeczko , należy je wyciąć nożem , albo omija przy jedzeniu , bo jest twarde i zdrewniałe
Smacznego 🙂