potrzeba : na dwie porcje
4 plastry centymetrowej grubości schabu bez kości
3 świeże papryki ( najlepiej różnych kolorów )
1 cebula wielkości piłeczki tenisowej
1 puszka pomidorków z puszki 400g ( ja wole te już pokrojone )
4 ząbki obranego z łupiny czosnku
łyżka od zupy masła klarowanego
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
1 brukiew ,albo kalarepa
patelnia , dwa garnki
Przepis dla zaawansowanych : wstawić brukiew do gotowania i w miedzy czasie usmażyć rozklepane schabowe i odłożyć na bok , w tym samym naczyniu przesmażyć warzywa , dodać pomidory, doprawić , poddusić chwile , dodać kotlety i podusić jeszcze chwile
Przepis dla mniej za awansowanych :
-brukiew obrać , pokroić w centymetrowe plastry , wrzucić do garnka , zalać litrem wody , wsypać pol łyżki od zupy soli i gotować około 30 min
-kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa tak żeby były o polowe większe , posolić , popieprzyć . Smażyć ,na rozgrzanej patelni z masłem ,z obu stron na zloty kolor i odłożyć na jakimś talerzu na bok
– kroimy cebule , czosnek i paprykę tak jak kto potrafi ( w kolka/półksiężyce/piórka/ kwadraty …. ) i najpierw na tą patelnię po mięsie ( jeśli zostało mało tłuszczu to dołożyć jeszcze łyżkę masła klarowanego )
-wrzucamy cebule , smażymy 2 minuty , dodajemy czosnek , smażymy minute , dorzucamy paprykę , smażymy 4 minuty
– przekładamy do większego garnka , wlewamy pomidory z puszki , dajemy sol,pieprz,( jak nie wiesz ile soli i pieprzu to najpierw daj pol łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu i na końcu spróbuj czy jest dobre , jak mało słone to dosolić lub dopieprzyć ) rozmaryn i tymianek , gotujemy 5 minut
– dorzucamy usmażone wcześniej kotlety , mieszamy , przykrywamy pokrywka i dusimy 15 minut
Bardzo podoba mi się określenie : "jak kto potrafi" -)
A ja mam pytanie robilam wczoraj smalec i zastanawia mnie dlaczego tym razem był żółty i nie stezal czym to spowodowane może być ?
a po wystudzeniu i włożeniu do lodówki , nie zrobił się stały ?
kolor żółty może być spowodowany jakością słoniny ( czyli czym wieprza karmili ) , pozatym też skwarki zabarwiają smalec , ja cedzę ciepły ( ale nie gorący ) smalec przez gęste sito i mam czysty biały tłuszcz po wystygnięciu