Prażone Nasiona i orzechy
Są dużo smaczniejsze niż te surowe . tak się robi : słonecznik lub dynie,sezam,nerkowce, orzechy włoskie , orzeszki laskowe , migdały całe i migdały w płatkach , itp .
– należy wziąć suchą patelnię , rozgrzać ją i wrzucić ziarno
– lekko zmniejszyć ogień żeby się nie paliły i mieszać co chwile
– jak zaczną lekko strzelać i zmieniać kolor to jeszcze z dwie minutki je potrzymać na patelni
– potem należy je zsypać do czegoś żeby ostygły BYLE NIE PLASTIKU (bo się zacznie topić :p )
– zimne przełożyć do słoika i zakręcić żeby wilgoci nie wchłaniały
jedynym wyjątkiem są migdały i orzechy włoskie ( najpierw należy je oczywiście rozłupać :p) , wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować z minutę , potem wylać wodę przez sito do zlewu/kibla ,przelać zimną wodą i migdały wyciskać ze skorki (same wychodzą bez problemu) i wrzucić na patelnie , a orzechy od razu wrzucić na sucha patelnię i prażyć tak jak te co jest napisane powyżej