Potrzeba dla jednej osoby
jedna pierś z kurczaka
4 plastry wędzonej surowej szynki ( od biedy może być jakiś boczek, nawet wędzony gotowany )
5 listków świeżej szałwii , lub łyżeczka suszonej
masło klarowane
– posolić i popieprzyć i pokroić kurczaka wzdłuż w 4 paski
– każdy pasek kurczaka owinąć na około wędlina i spiąć wykałaczką żeby się nie rozwinął
– rozgrzać masło na patelni i delikatnie położyć mięso
– usmażyć z dwóch stron, wrzucić szałwie i przykryć pokrywka i dusić 8 minut
Puree :
2 marchewki
1 mala brukiew(może być seler )
1/3 lyżeczki tymianku
1/4 cytryny
-marchew i brukiew obrać , pokroić na kilka kawłków
-ugotować we wrzącej osolonej wodzie aż będą miękkie
-odlać wodę i zrobić puree , albo blenderem ręcznym , albo ręcznym narzędziem do puree z pyr
– spróbować , dosolić , dodać tymianku , wycisnąć cytrynę , zamieszać dokładnie
jako dodatki można użyć dowolnych gotowanych warzyw i polać je tłuszczykiem który zostanie od mięsa
Uwagi :
-w puree stosunek marchewki do brukwi/selera ma byc 1:1