Filet z kurczaka w wedzonej szynce duszony w masle z szalwia i puree z brukwi z marchewka

Potrzeba dla jednej osoby
jedna pierś z kurczaka
4 plastry wędzonej surowej szynki ( od biedy może być jakiś boczek, nawet wędzony gotowany  )
5 listków świeżej szałwii , lub łyżeczka suszonej
masło klarowane

– posolić i popieprzyć i pokroić kurczaka wzdłuż w 4 paski
–  każdy pasek kurczaka owinąć na około wędlina i spiąć wykałaczką żeby się nie rozwinął
– rozgrzać masło na patelni i delikatnie położyć  mięso
– usmażyć z dwóch stron, wrzucić szałwie  i przykryć pokrywka i dusić 8 minut

Puree :
2 marchewki
1 mala brukiew(może być seler )
1/3 lyżeczki tymianku 
1/4 cytryny

-marchew i brukiew obrać , pokroić na kilka kawłków
-ugotować we wrzącej osolonej wodzie aż będą  miękkie
-odlać wodę i zrobić puree , albo blenderem ręcznym , albo ręcznym narzędziem do puree z pyr 
– spróbować , dosolić , dodać tymianku , wycisnąć cytrynę , zamieszać dokładnie

jako dodatki można użyć dowolnych gotowanych warzyw  i polać je tłuszczykiem który zostanie od mięsa 

Uwagi :
-w puree stosunek marchewki do brukwi/selera ma byc 1:1

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*