Potrzeba na 4-5 porcji
– 1 litr rosołu – przepis TU
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 pietruszka- korzeń
– 0.2kg koncentratu pomidorowego
– 1/2 białej rzepy lub białej rzodkwi ( może być więcej ,albo obie , ale też można pominąć jak ktoś nie ma, dodać więcej marchwi i pietruszki )
– kilka liści jarmużu
– sól ,pieprz
– 2 cm kawałek korzenia imbiru
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól , pieprz
Wykonanie :
– cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
– marchew , pietruszkę i rzepę/rzodkiew obrać i pokroić w kostkę
– z jarmużu odrywam wszystkie liście
– wkładam po kolei do dużego gara z zimną wodą i mocno płuczę , żeby nie mieć później piasku w zębach
– wybieram te brzydsze liście ( popsute/suche/zgniłe wyrzucam :p )
– kładę liście na desce i kroję cienkie paski
– tak 4-5 garści pasków jarmużu potrzebuję
– imbir obrać ze skórki i pokroić drobno nożem ( im drobniej tym lepiej )
– bierzemy garnek, wrzucamy masło i rozgrzewamy
– na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem
– smażymy 2 minuty
– dorzucamy warzywa , oprócz jarmużu
– mieszamy , przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty
– podnieść pokrywkę i zamieszać
– dodać koncentrat pomidorowy
– bez przykrycia dusić 5 minut ( mieszać co jakiś czas , żeby się nie przypaliło )
– dodać jarmuż
– dodać imbir
– zamieszać
– zalać wszystko rosołem
– gotować 20 minut
– spróbować czy warzywa nie są dla was za twarde – jeśli tak to zmniejszyć ogień i jeszcze kilka minut pogotować
– doprawić solą i pieprzem
Uwagi :
– jeśli ktokolwiek ułatwia sobie życie w kuchni , stosując moje rady i ma Zestaw Warzywny Podstawowy , To większość roboty ma już zrobione , przesmażyć cebulę z czosnkiem , dodać ze dwie garści warzyw , koncentrat ,jarmuż , wlać rosół i wsio . Można tą zupę zrobić od początku do końca w 20 minut 🙂