Potrzeba na 4-5 porcji :
Pulpety :
– 0.5 kg mięsa mielonego ( ja kupiłem łopatkę wieprzowa i sobie zmieliłem , można zmielić dowolne mięso )
– jedno jajko
– 2 cebule
– sól , pieprz ziołowy ( jest w tesco- naprawdę fajna sprawa , a jak nie ma/nie chce się iść to można użyć zwykły pieprz )
– 3 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżka suszonej bazylii
– łyżka tłuszczu
– zmielone mięso włożyć do miski
– rozgrzać patelnie z tłuszczem
– cebule , czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– cebule z czosnkiem wrzucić na patelnie i smażyć 4 minuty
– gorąca cebule z czosnkiem wyrzucić do miski z mięsem mielonym
– poczekać z 5 minut aż lekko przestygnie
– wybić jajko do masy
– wsypać sol , pieprz , bazylie
– mieszać ręka 5 do 10 minut , aż masa się zrobi spójna i ciężko się będzie mieszać
– spróbować odrobinę surowego mięsa , jeśli jest mało słone , lub pieprzne to doprawić
– wstawić garnek z woda na gaz , posolić plaska łyżkę
– odstawić do lodówki na minimum 15 minut ( mięso się jeszcze bardziej ściągnie i masa będzie bardziej spójna )
– wyjąć masę mięsna i formować kuleczki wielkości orzechów włoskich
– wrzucać je pojedynczo do gotującej wody , gotować po 10 na raz
– gotować je około 12 minut
– wyjąć pulpety szumówka/łyżką cedzakowa na jakiś talerz
SOS paprykowo- pomidorowy :
– 2 cebule
– 3 różne papryki ( czerwona , żółta, zielona – ale może być jeden rodzaj , po prostu im więcej kolorów tym weselsze to danie będzie 🙂 )
-3 ząbki czosnku
– puszka pomidorków krojonych ( z tesco :p )
– 2 łyżki tłuszczu
– sól, pieprz
– cebule i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– paprykę przekroić na pół , wywalić gniazdo nasienne z pestkami i ogonkiem
– paprykę pokroić w paseczki
– rozgrzać z tłuszczem rondel/większy garnek/ brytfannę
– cebule i czosnek wrzucić na rozgrzany tłuszcz , smażyć około 4 minut
– dorzucić pokrojona paprykę , smażyć 5 minut
– wlać puszkę pomidorków , wypłukać puszkę woda z kranu ( wlać wody do polowy puszki , pomieszać i wylać do garnka )
– posolić i popieprzyć , przykryć pokrywka i gotować 15 minut
– podnieść pokrywkę , dorzucić pulpety , gotować 5 minut na maleńkim ogniu
bułki z kalafiora => patrz przepis hamburger z łososiem w bułce z kalafiora
uwagi :
-masę mieloną należy dlatego aż tak długo wyrabiać , ponieważ nie dajemy do masy bułki tartej , która by ją skleiła . Mięso mielone ma taka właściwość ze jak się długo miesza i miesza to wchłania wodę ( tak się oszukuje na kiełbasach , leją wodę do mięsa , temu kiełbasy puchną potem i ciekną )