Potrzeba na 2-3 porcje :
pół litra rosołu
12 kasztanów jadalnych
kawałek pora , tak z 10 cm tej bielszej części
1 łyżka tłuszczu
blender kielichowy lub ręczny
kilka plastrów/krążków czerwonej cebuli
– por przeciąć wzdłuż i umyć , żeby nie było piasku między liśćmi
– z kasztanami jest trochę zabawy – trzeba je naciąć nożem na X i gotować 15 min w wodzie , potem wrzucić na 3 minuty do zimnej wody , obrać łupinę , a potem skórkę z kasztana , potem kasztany pokroić w kawałki
– w garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić por pokrojony byle jak , smażyć 2 minuty
– dorzucić kasztany , smażyć 3 minuty
– wlać rosół , przykryć pokrywką , gotować 15 minut
– zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym
– wlać zupę do talerza i posypać prażonymi migdałami i dać 2-3 krążki cebuli czerwonej
Uwagi :
jeśli zupa wydaje się komuś za słodka ,można trochę cytryny sobie wycisnąć