Cześć 🙂
Dziś pasztet wegetariański, a nawet wegański ;p W “Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32.” gotujemy rożne wiktuały i tu macie przepis na jeden z nich 🙂
POTRZEBUJEMY
(na około 2 foremki – zależy jakie masz duże w domu 🙂 )
? Kilogram ugotowanej białej kaszy gryczanej niepalonej
? 1 marchewka
? 1 pietruszka
? 1 cebula
? 2 ząbki czosnku
? 3 łyżki suszonych krojonych pomidorów
? 3 łyżki krojonych czarnych oliwek
? 2 łyżki koncentratu pomidorowego
? Suszony tymianek, bazylia, oregano wszystkiego po
płaskiej łyżce od zupy
? Sól, pieprz
? 3 łyżki tłuszczu jaki najbardziej lubimy (ja dałbym
zmielonej wędzonej surowej słoniny ;p)
? Maszynka do mielenia, piekarnik, papier do pieczenia
WYKONANIE :
? Warzywa obieramy i kroimy w ulubiony sposób każdego
kucharza amatora – byle jak :p
? Włączamy piekarnik na 180 st. C
? Kładziemy warzywa na blaszkę, dodajemy tłuszcz i
wkładamy do piekarnika na 30 minut
? Wyjmujemy warzywa z pieca
? Mielimy na przemian warzywa i kaszę gryczaną
? Do zmielonej masy dodajemy koncentrat
? Dodajemy pomidory i oliwki
? Dodajemy zioła
? Lekko solimy i pieprzymy
? Mieszamy ręką na dokładną masę
? Bierzemy foremki keksówki i wykładamy je papierem do
pieczenia
? Nakładamy masę do wysokości 3/4 foremki
? Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp, 170 st.C
? Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy pasztety
w piecu jeszcze przez jakiś czas, a najlepiej do rana, do
całkowitego wystudzenia w piecu
❗️UWAGI:
? kasza pęcznieje/wzrasta jej waga około 2.5 krotnie. Czyli,
jeśli chcesz mieć ugotowane kilogram kaszy to musisz
mieć 400 g suchej kaszy gryczanej
? Pasztet najlepiej się kroi jak postoi kilka godzin w lodówce
? Można go jeść przez kilka dni (w sensie trwałość/
świeżość)
? Można mrozić – zawiń w folię spożywczą, lub włóż do
woreczka i do zamrażarki
SMACZNEGO 🙂