Pasztet gryczany z suszonymi pomidorami i oliwkami

Cześć 🙂 
Dziś pasztet wegetariański, a nawet wegański ;p  W “Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32.” gotujemy rożne wiktuały i tu macie przepis na jeden z nich 🙂

POTRZEBUJEMY
(na około 2 foremki – zależy jakie masz duże w domu 🙂 )

🍅 Kilogram ugotowanej białej kaszy gryczanej niepalonej
🍅 1 marchewka
🍅 1 pietruszka
🍅 1 cebula
🍅 2 ząbki czosnku
🍅 3 łyżki suszonych krojonych pomidorów
🍅 3 łyżki krojonych czarnych oliwek
🍅 2 łyżki koncentratu pomidorowego
🍅 Suszony tymianek, bazylia, oregano wszystkiego po
płaskiej łyżce od zupy
🍅 Sól, pieprz
🍅 3 łyżki tłuszczu jaki najbardziej lubimy (ja dałbym
zmielonej wędzonej surowej słoniny ;p)
🍅 Maszynka do mielenia, piekarnik, papier do pieczenia

WYKONANIE :

🥕 Warzywa obieramy i kroimy w ulubiony sposób każdego
kucharza amatora – byle jak :p
🥕 Włączamy piekarnik na 180 st. C
🥕 Kładziemy warzywa na blaszkę, dodajemy tłuszcz i
wkładamy do piekarnika na 30 minut
🥕 Wyjmujemy warzywa z pieca
🥕 Mielimy na przemian warzywa i kaszę gryczaną
🥕 Do zmielonej masy dodajemy koncentrat
🥕 Dodajemy pomidory i oliwki
🥕 Dodajemy zioła
🥕 Lekko solimy i pieprzymy
🥕 Mieszamy ręką na dokładną masę
🥕 Bierzemy foremki keksówki i wykładamy je papierem do
pieczenia
🥕 Nakładamy masę do wysokości 3/4 foremki
🥕 Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp, 170 st.C
🥕 Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy pasztety
w piecu jeszcze przez jakiś czas, a najlepiej do rana, do
całkowitego wystudzenia w piecu

❗️UWAGI:

📌 kasza pęcznieje/wzrasta jej waga około 2.5 krotnie. Czyli,
jeśli chcesz mieć ugotowane kilogram kaszy to musisz
mieć 400 g suchej kaszy gryczanej
📌 Pasztet najlepiej się kroi jak postoi kilka godzin w lodówce
📌 Można go jeść przez kilka dni (w sensie trwałość/
świeżość)
📌 Można mrozić – zawiń w folię spożywczą, lub włóż do
woreczka i do zamrażarki

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*