Pieczone róże z ziemniaka z gzikiem

 

Cześć 🙂
Dziś piątek, piątunio. Co się je w piątki w Poznaniu? Pyry z gzikiem! 🙂 Co to za ustrojstwo? To po prostu twaróg z kwaśną śmietaną podany z ziemniakami.

A żeby nie było nudno i beznabiałowo to twarożek jest z …
słonecznika, a pyra zrobiona jako róża z ziemniaków. Asia uwielbiała zawsze to pyszne poznańskie danie (w ogóle taka pyra z gzikiem to rajski dodatek do grylla) no to teraz miał być substytut tego rarytasu, a wyszło coś jeszcze PYSZNIEJSZEGO! 🙂 Tu największym tajnym składnikiem jest … woda po ogórkach kiszonych, najlepiej od teściowej… trzeba być miłym , ja jestem i mam i ogórki i dobrą teściową 😉 (żonę w sumie też mam najlepszą na świecie, pewnie po mamusi :d )

Co POTRZEBA: na 4 porcje?
Ciężki sprzęt:
– piekarnik
– blender
– foremki do muffinek (silikonowe lub metalowe)
– wykałaczki
SKŁADNIKI:
–  3-4  średnie ziemniaki
– 1 łyżka smalcu
– 250 g słonecznika
– 100 ml wody po ogórkach kiszonych
– sól, pieprz
– 1 pęczek szczypiorku
WYKONANIE:
GZIK:
– słonecznik wsypujemy do jakiegoś naczynia, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 8 godzin (najlepiej na noc)
– po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie
– wsypujemy do naczynia w którym będziemy blendować
– dodajemy wodę po ogórkach
– miksujemy jakieś 2 minuty aż się zrobi jednolita masa
– wyjmujemy blender
– szczypiorek drobno kroimy i połowę dodajemy do masy słonecznikowej
– pieprzymy (z solą poczekaj, aż spróbujesz, woda po ogórach jest słona)
– mieszamy i odstawiamy na czas potrzebny do zrobienia róż z kartofelków
RÓŻE Z ZIEMNIAKÓW:
– ziemniaki obrać, opłukać
– włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni
– pokroić w jak najcieńsze plastry (najlepiej na mandolinie – to taka tarka/szatkownica)
– pokrojone kartofle wkładamy do jakiejś miski
– lekko solimy i pieprzymy
– rozpuszczamy smalec (na patelni/w garnuszku), żeby się zrobił płynny
– wlewamy smalec do ziemniaków i mieszamy
– bierzemy foremki do muffinek
– bierzemy po kilka plastrów ziemniaków i układamy pionowo foremkach tak, żeby powstał kształt podobny do róży
– przebijamy róże 2-3 wykałaczkami
– wkładamy do piekarnika na 20 minut
– wyjąć foremki i wyłączyć piekarnik
Smacznego  🙂

Paweł

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*