Bezglutenowe bułki z ziemniaków

 

Cześć 🙂
Dziś proste, smaczne, szybkie bułki (2-3 razy zrobisz i zobaczysz jak sprawnie to idzie).
W ten weekend prowadziłem warsztaty dla dzieci. Skoro małe ludzie dały radę zrobić sobie bułeczki, to i większy ludź chyba sobie poradzi 🙂 Będzie co włożyć w plecak jadąc na urlop, a w wrześniu dziecku do szkoły (a tacie do pracy). Im fajniejsze foremki, tym bardziej się gęba cieszy na sam widok 🙂
Jedziemy z przepisem:
Czas wykonania:
1.5 h
Składniki:
(na około 15 bułeczek)
– 300 g obranych ziemniaków
– 330 ml wody
– 25 g drożdży
– 300 g mąki gryczanej
– 2 łyżki płynnego smalcu/łoju/masła
– płaska łyżeczka soli
– łyżeczka miodu (dałem gryczany, bo go uwielbiam)
Oprócz tego:
– piekarnik
– silikonowe foremki o finezyjnych kształtach
– blender
Wykonanie:
– pyry zalewamy wrzątkiem w garnku, lekko solimy, gotujemy do miękkości (około 20 min)
– odcedzamy wrzątek, do innego garnka (np. wyrzucamy pyry na sito)
– drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuszczą
– do garnka z gorącymi kartoflami dodajemy płynny tłuszcz
– dodajemy 165 g odcedzonego wrzątku i 165 g zimnej wody z kranu
– miksujemy blenderem przez 30 sekund
– dodajemy rozpuszczone drożdże i miksujemy 10 sekund
– blender odstawiamy na bok (możemy umyć, nie będzie już potrzebny)
– dodajemy do ziemniaków mąkę gryczaną
– mieszamy równo drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się jednolite (z 1-2 min mieszaj)
– przykrywamy ciasto pokrywką lub ściereczką (byle czystą ;p)
– włączamy piekarnik na 180 st.C i kładziemy garnek z ciastem gdzieś w pobliżu, np. na kuchence (ale nie w piekarniku!) i odstawiamy na kilka minut
– w tym czasie szykujemy foremki do pieczenia i ogarniamy bałagan w kuchni
– nakładamy ciasto do każdej foremki do 3/4 wysokości
– kładziemy na kuchence na 5 min, żeby jeszcze trochę wyrosło
– foremki kładziemy na jakiejś blaszce (łatwo wyjąc/włożyć wszystkie na raz)
– otwieramy piekarnik, wkładamy foremki z ciastem
– pieczemy 30 min
– wyłączamy piekarnik
– czekamy 5 min
– uchylamy lekko drzwiczki na minutę
– wyjmujemy foremki z piekarnika i czekamy 2 minuty aż bułki “odetchną”
–  obracamy na stole do góry nogami i wyjmujemy bułeczki z foremek
– obracamy każdą bułkę do góry nogami i czekamy aż wystygną
Po wystudzeniu wkładamy do pudełka/naczynia które można zamknąć deklem. Wytrzymają tak tak 3-4 dni i będą miękkie i smaczne cały czas 🙂

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*