Puszyste Ciasto truskawkowe bez jajek

Elo!
Najlepsze owoce mojej ukochanej żony? Truckawuchy!
Ponieważ Asia nie może jeść jajek (jak i większość naszych pacjentów w gabinecie) dlatego wymyśliliśmy
dla Was wszystkich PYSZNE ciacho!
Jest mega szybkie do zrobienia (dosłownie kilka minut + czas pieczenia). Efekt zaskoczył nawet mnie 😀 Ketoza, ketozą, ale to ciasto jest taaaaaakie dobre! 🙂

Dobra, co potrzebujemy?
Ze sprzętu:
– piekarnik
– blaszka do ciasta (średnica 24 cm)
– papier do pieczenia
– mikser lub rózga do mieszania

Składniki:
– 6 zamienników jajek “veegs”
– 60 g miodu
– 60 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
– 60 g mleka kokosowego (najlepiej zrobionego samemu ZOBACZ JAK)
– 100 g mąki kokosowej
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 300 g świeżych truskawek

Wykonanie:
– zaczynamy od włączenia piekarnika na 190 stopni
– truskawki myjemy, wyrzucamy szypułki
– bierzemy miskę
– robimy w niej 6 veege jajek, jak w instrukcji
– dodajemy płynny miód
– dodajemy mleko kokosowe
– dodajemy sodę
– mieszamy 30 sekund rózgą lub mikserem
– dodajemy płynny tłuszcz (ale nie gorący! ma być płynny/luźny)
– dodajemy mąkę kokosową
– mieszamy 30 sekund
– blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia
– przekładamy ciasto (tak, ma być takie gęste)
– układamy truskawki w około szpicem  W DÓŁ!  (tak, niektóre będą wystawać nad ciasto, nie ma to znaczenia)
– wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
– pieczemy 20 min w 190 stopniach
– obniżamy temp do 170 stopni i pieczemy dalej 25 min
– wyłączamy piekarnik
– wkładamy drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika, żeby ciasto nie miało szoku po wyjęciu z piekarnika, dajemy ciasto 5 min adaptacji
– wyjmujemy ciasto z piekarnika
– jak wystygnie, można jeść
Pewnie lepiej będzie smakowało, jak po wystudzeniu pójdzie do lodówki i tam trochę stężeje, ale 3 ciasta które zrobiliśmy nie doszły do etapu lodówki, zostały zjedzone (pożarte) zanim zdążyły dobrze wystygnąć :d

One Comment

  1. Anonimowy

    Kupiliśmy te jajka i nie bardzo wiemy do czego je stosować. Mam w domu osobę , która nie je jajek a mąkę używa tylko skrobiową, niskobiałkową. Myślisz, ze ciasto może się udać? Co jeszcze można z tych jajek wymyślić smacznego bo internet na ten temat milczy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*