Wątróbka wieprzowa z cukinią duszoną na wędzonej słoninie i pieczonymi burakami

Cześć 🙂
     Dzisiaj pokaże Wam, jak wyglądają ostatnio moje obiady. Ponieważ nie mieszczą się na talerzu, używam półmiska :d Mały (normalny) talerz jest Asieńki ;p Czemu tak dużo? Bo po kilku godzinach kopania/rozrzucania kompostu/grabienia ogródka jestem “trochę” głodny. A po drugie jem dwa
posiłki dziennie. Śniadanie około 7 rano i obiad około 16. W ciągu dnia nie mam czasu jeść, bo jak mawia mój tatuś:
– jak się uczciwie pracuje, to się nie jest głodnym
      Wątroba, wiadomo, jeden z najbardziej odżywczych produktów. Ponieważ dużo siły teraz potrzebuję, to zwiększyłem też białko i oprócz 250 g wątróbki mam 200 g schabu. No i wuchta warzyw na słoninie, bo głodny jestem jak wilk 🙂 Buraki mam jak zwykle upieczone wcześniej w większej ilości (za jednym prądem 3 kg można zrobić) raz, że koszt mniejszy – wiadomo – Poznań, no i mniej czasu się w kuchni siedzi, jak już są gotowe podzespoły do składania posiłków 🙂
Pewnie się zastanawiacie, co jadłem na śniadanie?
6 surowych jajek + 100 g wędzonej słoniny + BPC (100 ml kawy + 50 g oleju kokosowego + 25 g oleju MCT)

Jak robimy obiad? Szybko 😀
Wątróbka:
– 200 g wątroby wieprzowej
– 1/2 cebuli
– 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
– sól, pieprz
– majeranek (daję kilka gałązek świeżego z zielnika na balkonie)

Wykonanie:
– cebulę obieramy i kroimy w piórka
– wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry (albo grube, jak ktoś będzie jadł krwistą, to będzie miękka)
– rozgrzewamy tłuszcz na patelni
– wrzucamy wątrobę
– obsmażamy 2 min z jednej strony
– obracamy na druga stronę
– dodajemy cebulę i majeranek
– podsmażamy 2 min
– przykrywamy pokrywką
– zmniejszamy ogień i dusimy 2 min
– solą i pieprzem posypujemy dopiero po nałożeniu na talerz

Warzywa:
– 1/2 cukinii
– 1/2 cebuli
– 1 upieczony wcześniej, obrany burak (buraki upiec w łupinach w naczyniu żaroodpornym przez około 2 godziny – sprawdzić widelcem, czy są miękkie jak pyry po ugotowaniu :))
– 100 g wędzonej słoniny lub boczku wędzonego  (można dać mniej :))
– sól, pieprz
– świeże zioła, jak ktoś ma/lubi np, oregano, tymianek

Wykonanie:
– cukinię kroimy w paski
– cebulę kroimy w półksiężyce
– słoninę/boczek kroimy w kostkę
– na patelni podsmażamy słoninę/boczek przez 3-4 minuty
– dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
– dodajemy cukinię, podsmażamy 2 min
– lekko solimy, pieprzymy
– dodajemy posiekane ulubione zioła (lub nie :p)
– mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum
– przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
– nakładamy na talerz
– buraki kroimy w cząstki lub kostkę i kładziemy na podsmażonych, gorących warzywach

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*